Fostul sef al sectiei de informatii a SRI Prahova, colonelul (r) Corneliu Paltanea, a reusit, prin trafic de influenta, sa impuna un cetatean strain consul onorific al Romaniei in Cipru. Prin interventii pe langa fostul director al SRI Virgil Magureanu, pe langa un fost ministru de Externe, cipriotul Emilios Thoma a devenit "indispensabil" pentru Serviciu si a fost luat sub supraveghere de Paltanea. Evident, totul contra cost: patru sejururi turistice impreuna cu familia in Cipru, diverse bunuri trimise prin sofer, plus un imprumut nereturnat in valoare de 160.000 dolari.

Desi trebuiau sa construiasca impreuna case, Paltanea a cumparat cu banii cipriotului o vila in Corbeanca pe care, ulterior, a inchiriat-o cu 4500 dolari pe luna. "Imprumutul" a fost posibil dupa ce l-a asigurat pe cipriot ca o sa-l "tempereze" pe iordanianul Fahti Taher, care urmarea, prin lansarea unor zvonuri si presiuni, sa puna mana pe 30% din actiunile Marriott Bucuresti la un pret de 10 ori mai mic, actiuni detinute de Emilios Thoma.

In urma unei decizii a Curtii Constitutionale, unul din cele trei dosare in care este judecat Corneliu Paltanea a ajuns la Tribunalul Prahova, adica fieful celui care controla judetul in urma cu cinci ani.

Magureanu propulseaza consuli

Dupa "reclama" facuta de Paltanea, cipriotul a fost sustinut chiar de fostul director al Serviciului, Virgil Magureanu, care a facut presiuni la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Acest lucru a fost posibil dupa ce Paltanea i-a aranjat cipriotului o intalnire cu ministrul de Externe din vremea respectiva, Adrian Severin. Magureanu a recunoscut, in fata anchetatorilor, ca Emilios Thoma a fost sprijinit de SRI in numirea sa drept consul onorific dupa caracterizarea excelenta facuta de colonelul Paltanea.

Pentru a avea control total asupra cipriotului, fostul ofiter a deschis o fisa tip "F" pe numele cetateanului strain, de dare in consemn a acestuia la frontiera, dar nu a implementat in baza oficiala de date a Serviciului informatiile despre cetateanul strain. Motivul era simplu: seful SRI Prahova a urmarit sa-l protejeze pe Thoma de o eventuala "luare in lucru" reala, pe care ar fi putut sa o faca orice alta unitate a SRI. Daca altcineva s-ar fi gandit sa-l ia in evidenta pe cipriot, lucrurile s-ar fi blocat instantaneu deoarece "obiectivul" era deja supravegheat de alta unitate.

Paltanea, "sub acoperire" in Cipru

Odata cazut in plasa tesuta de fostul director SRI Prahova, Thoma a devenit numai bun de "stors" avantaje. In 1996 Paltanea a intocmit un document, dat spre aprobare prim-adjunctului directorului SRI, Vasile Lupu, martor in cauza. Invinuitul se autopropunea pentru efectuarea unei asa-zise misiuni "sub acoperire" in Cipru, in vederea obtinerii unor informatii de la Emilios Thoma, cerand sa i se aprobe ca toate cheltuielile acestei deplasari sa fie suportate de ONT Carpati, al carui patron era deja Thoma.

Lupu a aprobat aceasta deplasare, insa a cerut ca cheltuielile sa fie suportate de SRI, cu conditia sa se demonstreze, la revenirea in tara, ca misiunea a fost indeplinita. La intoarcere, Paltanea nu a mai depus la SRI nici un document, fapt ce demonstreaza ca a plecat in Cipru in interes personal. Pe parcursul acestor ani, fostul sef al SRI Prahova a sustinut peste tot ca cipriotul Thoma este o persoana de incredere, dupa ce l-a verificat personal. In realitate, s-a constatat ca in perioada respectiva Emilios Thoma era in atentia mai multor structuri de combatere a spalarii banilor, ba mai mult, un alt serviciu secret romanesc detinea date compromitatoare despre cipriot.

Romania Libera