Părinții unui copil de 14 ani aflat în moarte cerebrală s-ar fi răzgândit, după ce acceptaseră ca organele fiului lor să fie donate, în urma unei discuții cu duhovnicul, susțin medicii de la Spitalul Județean Suceava, dezvăluie Europa Liberă.

Echipa de transplantFoto: CIOT / BSIP / Profimedia Images

Un adolescent de 14 ani din comuna Mitocul Dragomireni/jud. Suceava care suferea de o boală neurologică și a început să aibă convulsii în timpul mesei s-a înecat cu mâncare.

Medicii care au ajuns la fața locului l-au găsit pe adolescent în stop cardio-respirator și l-au resuscitat în jur de o oră. În final, au reușit să îi repornească inima.

„Din păcate, din punct de vedere cerebral nu s-a mai putut face nimic”, spune Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Suceava.

Pavel a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului din Suceava, unde, marți, medicii au constatat moartea cerebrală. În aceeași seară, medicii i-au propus tatălui ca organele fiului său să fie donate altor copii bolnavi.

Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, spun medicii.

„Ulterior, familia nu a mai fost de acord cu prelevarea de organe”, adaugă doctorul Teodorovici, de la Spitalul Județean Suceava.

Tatăl lui Pavel, care lucrează ca zilier la Mănăstirea Dragomirna, s-a întors la spital după câteva ore și i-a anunțat pe medici că nu mai este de acord, deoarece așa l-ar fi sfătuit preotul duhovnic, susține coordonatoarea centrului, dr. Raluca Neagu.

„Familia, după ce a venit și a semnat acordul, s-a adresat duhovnicului, care le-a spus că nu este bine ceea ce fac”, punctează dr. Neagu, pentru Europa Liberă, care citează din explicațiile părintelui.

Reprezentanții mănăstirii au transmis că decizia a aparținut familiei, nu vreunui preot.

BOR se pronunță pentru donarea de organe, dar are rezerve când este vorba de moartea cerebrală

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis pentru Europa Liberă că „poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane”.

În privința prelevării de organe de la persoane declarate în moarte cerebrală, pe care Bănescu o numește o „delicată problemă”, „apare o firească nuanță morală pe care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma”, spune reprezentantul Bisericii. (citește integral pe Europa Liberă)