Gabriela Scutea a fost numita adjunct al procurorului general al Romaniei in anul 2007, dupa ce – cu doar un an in urma – picase cu brio examenul de grad profesional. Scutea, procuror la Curtea de Apel, nu a obtinut nota necesara pentru a deveni simplu procuror in Parchetul General. Evident, la vremea respectiva, actuala adjuncta a Codrutei Kovesi a contestat rezultatele examenului, dar si asa abia a reusit sa obtina media generala 6,58 si nota 2,85 la verificarea cunostintelor despre ...drepturile omului.

La solicitarea ziarului Gandul, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ne-a remis situatia procurorului Gabriela Scutea la examenul din 2006: ”Asa cum rezulta din evidentele directiei de specialitate, la sesiunea din anul 2006 a concursului de promovare pe loc, in functii de executie, doamna procuror si-a ales specializarea drept penal si a obtinut o medie generala de 6,58, dupa solutionarea contestatiilor, dupa cum urmeaza: drept penal – 8,00; drept procesual penal – 8,50; jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si jurisprudenta Curtii Constitutionale – 6,95; jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene – 2,85”.

Daca in anul 2006 a picat examenul pentru a deveni simplu procuror in Parchetul General, un mai tarziu, Gabriela Scutea a ajuns sef peste procurorii din Parchetul General. Si aceasta pentru ca fostul ministrul al Justitiei Monica Macovei a sustinut-o pe Gabriela Scutea pentru functia de adjunct al procurorului general al Romaniei. Gabriela Scutea are 38 de ani, este din Brasov si face parte din grupul procurorilor cu grade profesionale inferioare, care au fost promovati in functii de conducere de catre fostul ministru Monica Macovei.

Gandul