Europenii cumpără în continuare mașini multe, însă într-un ritm mai lent. Dar tendințele sunt clare: tot mai multe mașini electrice, cu Tesla care domină piața și cu modelele chinezești care se chinuie să își facă loc în inima europenilor.

Parc autoFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Și, deocamdată, au cel mai puternic argument: prețul. Practic, lupta comercială a Americii cu China se duce pe terenul Europei, în cursa pentru mașinile electrice cele mai vândute.

Înmatriculările europene de vehicule noi au crescut cu 10% în septembrie, ajungând la 1.155.648 de unități. Este cea mai lentă rată de creștere înregistrată în acest an, în special din cauza unei producții lente, dar și a problemelor financiare cu care se confruntă Europa.

Cererea de vehicule electrice a fost și ea mare la începutul toamnei, având în vedere lipsa de vehicule electrice accesibile de pe piață. Înmatriculările de vehicule electrice au totalizat 186.380 de unități, adică 16,1% din piață – o creștere de 13% față de septembrie 2022.

Anul acesta, au fost înmatriculate, în total, 1.465.249 de noi mașini electrice de pasageri, marcând o creștere de 47% față de aceeași perioadă a anului trecut. „În ciuda prețurilor mai mari, aceste vehicule au o prezență considerabilă pe piață. Vom vedea această creștere continuă doar dacă și când vor veni alternative mai ieftine”, crede Miguel Munoz, analist șef la Jato.com.

Popularitatea SUV-urilor continuă să susțină vânzările de mașini, reprezentând 60% din volumul total de mașini vândute în septembrie, iar în aceeași lună, Tesla Model Y, SUV-ul electric al Tesla, a fost cea mai populară mașină nouă din Europa, cu 29.309 de unități.

Prezența chinezilor pe piața auto europeană s-a întărit, semn că mașinile electrice vândute pe continent au o singură direcție, susținută și de UE, și anume cucerirea completă a pieței.

Citește articolul pe Panorama.ro