Sârbul Predrag Mihailovic este noul coordonator al redacției Gazeta Sporturilor la o lună după ce Ringier a decis, peste noapte, să închidă ediția de print a GSP și să renunțe la 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator, Cătălin Tolontan, care a rămas doar la Libertatea. Redacția GSP a aflat marți despre noile schimbări de la vârful redacției.

Ultimul număr al ediției tiparite a GSP, 1 noiembrie 2023Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit Pagina de Media, Predrag Mihailovic a fost trimis în România de către Ringier să reorganizeze GSP, iar prima decizie a fost să-l schimbe pe redactorul-șef adjunct, Dan Udrea, care a fost interimar după demiterea lui Țepelin.

Udrea a refuzat să preia poziţia de redactor-şef al GSP.ro după ce Ţepelin a fost concediat de către conducerea Ringier.

„Pentru mine, cel mai mare privilegiu, dacă se poate spune aşa, este să fiu dat afară de la Gazetă imediat după ce numele mari care au condus GSP atâţia ani, Cătălin Ţepelin şi Cătălin Tolontan, au fost îndepărtate şi ele în acelaşi mod”, a declarat Udrea.

În ziua în care GSP a intat în era „post Tolontan”, noul coordonator al redacției a făcut și două numiri: Mitruţ Docan, fost editor online al GSP încă din 2008, este noul redactor-şef adjunct, iar Sebastian Culea va conduce departamentul video.

Schimbările au fost anunțate marți într-o ședință la care au participat jurnaliștii de la Gazerta Sporturilor.

„În noul său rol de redactor-şef adjunct, Mitrut Docan îşi va folosi experienţa vastă pentru a îmbunătăţi fluxul operaţiunilor editoriale şi pentru a sprijini incorporarea unor strategii inovatoare de conţinut pe GSP.ro, în conformitate cu manualul de brand al Ringier Sports Media Group", a transmis grupul elvețian într-un comunicat de presă citat de Pagina de Media.

Cine este Predrag Mihailovic

Predrag Mihailovic este Managing Director şi Chief Content Officer al sportal.rs în Serbia şi Co-Managing Director al Sportal România ad-interim.

Ringier susține că este un „jurnalist cu o cariera de foarte mare succes si o excelentă reputaţie, cu 20 de ani de experienta la Ringier Serbia, devenea la 23 de ani unul dintre cei mai tineri editori, preluând coordonarea secţiunilor Showbizz, Culture şi TV Guide, la Blic".

Ulterior, s-a ocupat de managementul echipelor de politică si ştiri externe, şi a fost redactor-şef al Blic Sunday. În perioada 2016-2022, Predrag Mihailovic a condus Blic, cel mai important ziar din Serbia. În 2022, Predrag a devenit Managing Director al Ringier Sport Media Serbia şi redactor-şef al Sportal.rs.

Mihailovic a fost protagonistul unui moment controversat, în 2017, pe vremea când conducea redacția Blic.

Publicația titra pe prima pagină „Mi-e dor de tata”, un interviu cu fiica minoră a actualului președinte sârb, Aleksandar Vucic, aflat atunci în timpul campaniei electorale, încălcând legislația care prevede că este interzisă folosirea copiilor sub 18 ani în scop electoral.

Grupul elevțian Ringier a mai precizat că are „o nouă strategie video la GSP", iar schimbările de management reprezintă „modificări de natura sa contribuie la accesarea unei noi etape in dezvoltarea platformei media sportive digitale".

Ediția de print a Gazetei Sporturilor a fost închisă peste noapte. Tolontan, dat afară de la GSP

Ziarul Gazeta Sporturilor a fost oprit la 1 noiembrie fără ca publicul și nimeni din redacție să fie anunțat, conform jurnaliștilor GSP. Gazeta ar fi împlinit în 2024 un secol de existență neîntreruptă.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan a venit la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

Compania a trimis un e-mail către angajați în care spune că „din cauza declinului drastic al vânzărilor înregistrate de ediția tipărită a Gazeta Sporturilor, vânzări care au scăzut cu 27%, din 2018 până în prezent, precum și a creșterii prețurilor la hârtie și la serviciile de tipar, Ringier Sports Media Group (RSMG), proprietar al Gazeta Sporturilor și GSP.ro, a decis să întreprindă o restructurare strategică. Consecința acestor transformări este inchiderea diviziei de print, care înregistrează în prezent pierderi majore”, conform jurnaliștilor de la GSP.

În e-mail, angajaților li se transmite că redacțiile GSP și Libertatea vor fi despărțite, Gazeta urmând să se mute „la începutul lui noiembrie”, ceea ce s-a și întâmplat, potrivit surselor HotNews.ro.

Despre Cătălin Tolontan, Ringier a susținut că „se va concentra doar pe Libertatea”.

Scandalul Libertatea - GSP vs managementul Ringier

Reamintim că redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin, a fost îndepărtat de patronatul elvețian, în 3 octombrie, iar redacțiile GSP și Libertatea au acuzat presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc.

95 de jurnaliști de la GSP și Libertatea au publicat atunci un document-protest în care au acuzat ingerințe editoriale repetate ale unora dintre managerii de top ai Ringier Sports Media Group și dorința acestora de a schimba procedurile de lucru în favoarea firmelor de pariuri care sunt clienți de publicitate, ingerințe refuzate de redacția Gazetei Sporturilor.

Ringier Sport Media Group a respins acuzațiile.

„Respingem categoric dezinformarea majoră legată de presupuse ingerințe în activitatea jurnaliștilor noștri de la GSP. Lăsând la o parte falsele acuzații, care ne lezează reputația, nu a fost prezentată nicio dovadă care să le susțină”, a transmis divizia sport Ringier.