​​Salariile demnitarilor au fost un subiect constant de controverse în mediul public, invocându-se frecvent faptul că veniturile acestora ar fi disproporționat de mari față de cele ale populației. Îndeosebi Parlamentul a fost vulnerabil la acest gen de critici, mai ales că oricum popularitatea sa este una dintre cele mai scăzute dintre instituțiile publice. Însă o analiză a datelor statistice arată că raportul dintre veniturile deputaților și senatorilor și cele ale românilor de rând a scăzut în mod constant, în favoarea celor din urmă.

Cum au evoluat veniturile deputaților și senatorilor în raport cu salariul mediu în ultimii 15 aniFoto: Colaj fanatik.ro

În urmă cu 15 ani, în ianuarie 2009, salariul mediu net în România era, potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Statistică, de 1.355 de lei. În aceeași lună, un deputat sau senator obișnuit, care nu deținea nicio funcție de conducere în Biroul Permanent sau în comisiile de specialitate, avea un salariu net de 4.964 de lei, adică de 3,66 ori decât salariul mediu la nivel național. Disproporția era mai mare în cazul parlamentarilor cu funcții, în vârful ierarhiei fiind președintele Camerei Deputaților și Senatului, cu salarii de 6.711 lei fiecare.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro