Curtea de Apel Cluj a mentinut decizia Tribunalului de-a anula certificatul de urbanism 78/2006 emis de CJ Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Deoarece sentinta este irevocabila, proiectul de exploatare a aurului din Apuseni se amana pana cand initiatorii lui vor gasi o alta portita legala de-a-l continua.

Certificatul 78 a fost emis, desi precedentul act similar, din 2004, a fost suspendat irevocabil de instante, dar, datorita lui, procedura de evaluare a impactului asupra mediului, fara de care proiectul nu putea fi autorizat, a putut continua. Documentul a fost depus la Ministerul Mediului si astfel RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului. De asemenea, compania a initiat procedura pentru obtinerea autorizatiei de siguranta a iazului de decatare, schimbarea folosintei terenurilor, modificarea Planului de Urbanism Zonal.

In noiembrie anul trecut, certificatul 78 a fost anulat de Tribunalul Cluj, iar in secunda doi, Ministerul Mediului a suspendat procedura de evaluare a impactului. Ulterior ministrul Korodi Attila a fost dat in judecata de RMGC.

Integral in Gandul