EvZ: Razbunarea Hezbollah, pretul operatiunii „Vulpea“
Cineva a dat insa de el pe 5 februarie anul acesta, in timp ce deschidea portiera masinii sale, un Mitsubishi Pajero negru, intr-o suburbie a Damascului. Forta exploziei unui automobil-capcana l-a pulverizat instantaneu. Hezbollah a pus asasinatul in carca serviciilor secrete israeliene. Premierul israelian Ehud Olmert a negat orice implicare a Israelului in acest atentat.
Asasinatul ar putea avea consecinte grave asupra stabilitatii in regiune. Hezbollah acuza Israelul, iar uciderea „vulpii“ ii ofera un pretext perfect pentru continuarea operatiunilor antiisraeliene. Cum era de asteptat, la funeraliile lui Mugniyah, capii Hezbollah au jurat razbunare. „Sionistilor, daca vreti un razboi deschis, ne vom lupta oriunde“, a proclamat Hassan Nasrallah, un lider neoficial, intr-o inregistrare video. Israelul si-a pus in alerta maxima fortele aeriene si navale, avertizandu-si diplomatii ca represaliile sunt inevitabile.
E greu de demonstrat cine i-a venit de hac lui Mugniyah, in conditiile in care acesta isi facuse multi dusmani puternici. Conform publicatiei americane „Newsweek“, FBI il plasase pe lista celor mai cautati 25 de oameni dupa deturnarea cursei aeriene TWA 847 in 1985, punand pe capul sau o recompensa de cinci milioane de dolari. Mugniyah era suspectat ca a planuit unele dintre cele mai grave atentate impotriva intereselor americane, incluzand aici atacul cu bomba de la baza Marinei SUA din Beirut, in 1983, cand au murit 241 de oameni, si rapirea in 1984 a sefului biroului CIA din Beirut, William Buckley.
Integral in EvZ.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”