Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a publicat vineri, 28 martie 2008, pe site-ul sau o ordonanta de urgenta prin care cere primului-ministru sa transfere Registrul Comertului, institutia la care sint obligati sa se inscrie toti agentii economici, din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, care este o organizatie neguvernamentala privata ce reuneste aproximativ unu la suta din totalul societatilor comerciale.

Ordonanta a fost elaborata si lansata dezbaterii publice fara ca ministrul Justitiei, in subordinea caruia se afla Registrul Comertului, sa stie ceva despre acest lucru. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ne-a declarat ieri ca a aflat despre intentia Guvernului si a colegului sau, ministrul Ovidiu Silaghi, abia vineri, direct de pe site-ul institutiei.

„Am luat act despre aceasta ordonanta de urgenta vineri. Tot vineri am cerut directiilor de specialitate din minister sa elaboreze un punct de vedere cu privire la aceasta ordonanta pe care o sa-l fac public luni. Pina nu vad acest punct de vedere al specialistilor nu comentez nimic. Intr-adevar, am aflat despre ordonanta de pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii“, a precizat ministrul Catalin Predoiu.

Bogdan Gaurean, directorul general al Registrului Comertului, ne-a declarat ca si el a aflat despre aceasta ordonanta de urgenta tot vineri, tot de pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. „Nu am stiut nimic despre aceasta ordonanta pina vineri, cind am vazut-o pe site. Nu am fost consultati si nu mi se pare normal acest transfer. Nu comentez mai mult, lucram la un punct de vedere pe acest subiect“, ne-a declarat Bogdan Gaurean.

Ovidiu Silaghi, ministrul MIMMCTPL, ne-a explicat ca, in legatura cu elaborarea si supunerea dezbaterii publice a acestei ordonante de urgenta, ministerul pe care il conduce a procedat conform legii. „Din moment ce am afisat ordonanta de urgenta pe site-ul institutiei inseamna ca am informat opinia publica in legatura cu intentia noastra si totodata am supus dezbaterii publice aceasta ordonanta.

Dezbaterea publica e valabila si pentru ministrul Justitiei. Si el este cetatean al acestei tari, ca oricare altul“, ne-a declarat ministrul Silaghi. Intrebat in legatura cu motivul elaborarii unei ordonante de urgenta pentru transferarea Registrului Comertului catre Camera de Comert si Industrie, Silaghi a afirmat: „Registrul Comertului a fost infiintat de catre Camera de Comert si a fost in subordinea sa pina in 2002, cind, tot printr-o ordonanta de urgenta, guvernul Nastase a transferat Registrul Comertului la Ministerul Justitiei. Vrem sa reparam aceasta anomalie si sa revenim la o situatie normala“.

Integral in Cotidianul.