• Coreea de Nord ataca prsedintele Coreei de Sud. Marti, Coreea de Nord a lansat o adevarata propaganda importiva noului presedinte al Coreei de Sud, Lee Myung-bak, numindu-l pe acesta "tradator", " denuntator si lingusitor al SUA", spunand ca politica lui ar putea reprezenta un dezastru pentru eforturile internationale de a incheia programul de armament nuclear al Nordului. Aceasta a fost prima rabufnire de acest tip din ultimii opt ani de zile, o dovada clara a faptului ca relatiile dintre cele doua state au inceput sa se raceasca dupa un deceniu de amicitie. Lee urmeaza sa poarte tratative la nivel inalt cu presedintele Bush, in Camp David, in data de 18 aprilie, unde vor discuta strategii de confruntare cu Coreea de Nord, relateaza The New York Times.
  • Prim-ministrul Irlandei demisioneaza. Prim-ministrul irlandez, Bertie Ahern, care a contribuit la instaurarea pacii in Irlanda de Nord, a anuntat miercuri ca va demisiona luna viitoare, dupa 11 ani in acest post. Acest anunt a fost rezultatul investigatiilor care au dat la iveala faptul ca premierul ar fi incasat sume ilegale de la oameni de afaceri in decursul anilor 90, scrie Washington Post.
  • Liderii Kosovo au rapit sarbi si le-au vandut organele. Carla del Ponte, fost procuror al Tribunalului Criminal International de la Haga pentru fosta Iugoslavia si in prezent ambasadorul Elvetiei in Argentina, a facut o marturisire incendiara. In noua ei carte autobiografica, intitulata "Vanatoarea", ea a dezvaluit ca barbati sarbi au fost rapiti si le-au fost vandute organele traficantilor internationali. Declaratiile Carlei au determinant tribunalul din Belgrad sa declanseze o ancheta cu privire la cazurile a 300 de tineri sarbi care au fost rapiti in vara lui 1999 si care, conform Carlei del Ponte au fost transportati in Albania, unde le-au fost indepartate organele. Aceste crime atroce au fost comandate de catre Armata de Eliberare a Kosovo (KLA - Kosovo Liberation Army) al carei lider era actualul prim ministru al Kosovo, Hashim Thaci, sustine Pravda.
  • Partidul lui Mugabe pierde controlul parlamentului. Partidul de conducere al statului Zimbabwe a pierdut controlul parlamentului miercuri iar opozitia afirma ca l-a invins pe liderul Robert Mugabe si in cursa electorala pentru presedintie. Oficialitatile au declarat ca partidele de opozitie impreuna au ocupat 105 locuri dintre cele 210 din parlament, unul fiind castigat de catre un candidat independent. Partidul presedintelui Mugabe a obtinut numai 94. Deocamdata, rezultatele alegerilor prezidentiale nu au fost facute publice, relateaza The Independent.
  • 7000 de kilometri de autostrada la Marea Neagra. Statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra - Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - vor aloca bani din fondurile nationale pentru a construi o autostrada de 7000 de kilometri, care va face legatura intre aceste tari. Constructia acestei autostrazi va mai fi finantata si cu fonduri ale Uniunii Europene, Bancii Europene pentru Investitii, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si ale Bancii Mondiale, scrie Novinite.
  • New York Times: Inainte de a intampina NATO, romanii infrunta populatia canina. Planul de asigurare a securitatii presedintelui Bush trebuie sa faca fata unui soi diferit de atacanti, in perioada in care el participa la reuniunea liderilor NATO, aici: cainii vagabonzi de trist renume ai orasului. Unitati speciale de hingheri sunt deja stationate de-a lungul drumului, de la aeroport la Palatul Parlamentului unde va avea loc intrunirea, saptamana aceasta, pentru a impiedica animalele sa-i hartuiasca pe delegatii care merg pe jos sau sa se arunce spre rotile autoturismelor lor. Intre timp, restul orasului ramane sub ocupatia canina pe cale de agravare. Municipalitatea relateaza ca in fiecare an sunt muscate de caini 9.000 de persoane, desi cifra include si maidanezii si animalele de companie. Oficialitatile nu se aventureaza sa ghiceasca numarul cainilor vagabonzi, iar estimarile populatiei semi-salbaticite, din media locale, se situeaza intre 30.000 si 200.000 de patrupede.