Pentru liderul de la Kiev, Viktor Iuscenko, aderarea inseamna ruperea de trecutul sovietic, este gata sa ofere garantii Rusiei, iar diferendele cu Romania, privind Insula Serpilor, trebuie rezolvate bilateral. In plina desfasurare a Summitului NATO, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a stat de vorba cu “Evenimentul zilei” despre marile asteptari pe care fosta tara sovietica le are de la reuniunea de la Bucuresti. Alaturi de dorinta de aderare a Georgiei, demersurile Ucrainei au intins la maximum nervii dintre Kremlin si Casa Alba.

De altfel, astazi si maine sunt asteptate decizii cruciale privind apropierea celor doua state de invitarea in Alianta Nord-Atlantica. Americanii sunt decisi sa forteze accederea Ucrainei in Planul de Actiune pentru Aderare (MAP), insa puteri precum Franta si Germania sunt mult mai rezervate.

Surse oficiale sustin ca astazi, 3 aprilie, ar putea avea loc chiar o trilaterala Bush-Merkel-Sarkozy, prin care Washingtonul sa convinga Berlinul sis Parisul sa sprijine, in ultimul moment, atragerea Kievului spre Alianta. EVZ publica astazi integral interviul acordat de Vicktor Iuscenko, cu doar cateva ore inaintea deciziei pe care o vor lua marile cancelarii.

Evenimentul zilei: S-au implinit, in 2007, 10 ani de Parteneriat NATO-Ucraina. Cum caracterizati aceasta colaborare?

Viktor Iuscenko: Ca o concluzie a primei decade a cooperarii noastre active, putem afirma cu convingere ca aceasta a avut consecinte exceptional de pozitive. Principala realizare este consolidarea atmosferei de prietenie si incredere dintre Ucraina si toate statele membre ale Aliantei, si in special cu cele care sunt vecinele noastre nemijlocite. Cooperarea noastra garanteaza stabilitatea si reprezinta garantia securitatii nu numai pe plan regional, ci si in intreaga Europa.

In momentul de fata, suntem implicati in toate domeniile de colaborare cu Alianta, de la consultarile fundamentale privind securitatea, desfasurarea exercitiilor comune regulate si dialogul stabil pana la aprofundarea colaborarii in domeniul tehnico-militar, schimbul de experienta in domeniul reformarii si modernizarii fortelor armate, precum si combaterea provocarilor actuale pentru securitatea mondiala, cum este terorismul.

De la momentul semnarii Planului de actiuni la Summitul NATO de la Praga in 2002 si pana in prezent am aprofundat semnificativ cooperarea noastra in domeniul operatiunilor de mentinere a pacii si a celor antiteroriste. Vreau sa subliniez ca Ucraina este singura tara care, nefiind membru al Aliantei, participa la toate operatiunile de mentinere a pacii ale acesteia, care, la randul lor, sunt desfasurate sub egida ONU. Aceste exemple arata ca cooperarea noastra este mai mult decat eficienta. In mai multe domenii am depasit deja formatul de colaborare care a fost stabilit. Consider ca a venit momentul pentru a trece oficial la o integrare mai stransa a eforturilor. Aceasta trebuie sa fie alaturarea Ucrainei la Planul de Actiuni pentru Aderarea la NATO.

Ce a insemnat pentru politica externa a Ucrainei deschiderea unui Parteneriat strategic cu Alianta Nord-Atlantica, in conditiile in care contextul regional este unul extrem de complex?

Calculul este foarte simplu si se bazeaza pe intelegerea clara a faptului ca securitatea si stabilitatea atat in intreaga Europa, cat si in regiunea est-europeana in particular sunt strans legate de securitatea Ucrainei. Din adancirea colaborarii, iar in perspectiva si din aderarea Ucrainei la NATO, toate partile vor avea de castigat.

Intrucat acest lucru va insemna imposibilitatea definitiva a revenirii la sistemul confruntarii bipolare din lume si in primul rand in spatiul european. In esenta, procesul aderarii Ucrainei in structurile nord-atlantice va fi unul de construire a unei formule noi de securitate pentru Europa. Dar pentru Ucraina acest lucru va reprezenta ruperea definitiva a tuturor lanturilor care ne leaga de experienta negativa a trecutului european.

Ce fel de reforme a presupus si va presupune acest Parteneriat dintre Ucraina si NATO sub forma Planului de Actiuni pentru Aderare?

Planul de actiuni impune cerinte clare privind desfasurarea unui lung sir de reforme interne. Pentru Ucraina aceste reforme sunt foarte necesare, intrucat ele ne indeamna sa atingem standardele europene in multe domenii ale vietii. Printre problemele urgente pe care ne propunem sa le rezolvam sunt finalizarea reformei militare, precum si reforma intregului sector al securitatii nationale si a sistemului de mentinere a ordinii publice. Reforma militara este cerinta esentiala si noi suntem interesati sa o realizam cat mai repede.

Nu mai putin importanta este atingerea stabilitatii indicatorilor privind dezvoltarea economica a statului, deoarece acesti indicatori sunt cei care garanteaza contributia adecvata a Ucrainei in cadrul cooperarii sale nu doar cu NATO, ci si, in perspectiva, cu Uniunea Europeana. Din acest motiv, intentionam si suntem hotarati sa indeplinim toate criteriile prevazute in acest domeniu. Stabilitatea politica si dezvoltarea democratica a societatii este o conditie a priori. Insa in aceasta privinta Ucraina nu doar corespunde cerintelor si criteriilor, dar putem spune ca, partial, „depaseste calendarul”. Cred ca partenerii nostri, atat cei din cadrul NATO, cat si cei din UE, impartasesc acest punct de vedere.

Integral in EvZ.