Un botosanean si-a pierdut viata in Polonia, in circumstante ce amintesc, mai degraba, de lagarele naziste, nicidecum de UE.

Claudiu Crulic, de 33 de ani, a murit intr-un spital din Cracovia unde a ajuns din arest, in stare de extrema epuizare cauzata de infometare. Ajunsese piele si os! Tanarul originar din Dorohoi statuse in arest patru luni, unde nimeni nu l-a bagat in seama. Autoritatile romane au fost anuntate abia dupa trei luni de la arestare de soarta lui Claudiu Crulic.

O asemenea tragedie nu s-a mai intamplat in Europa de multi ani, nici macar in Belarus, relateaza ziarul polonez "Tygodnik Powszechny", citat de Rompres.

Tanarul le-a ramas intiparit in memorie medicilor din spitalul MAI, chiar daca a stat acolo doar 24 de ore. Un barbat de 1,75 m si 40 de kg. Statea lungit fara sa se miste. La intrebarile care i se puneau clatina din cap. Claudiu Crulic fusese arestat in septembrie 2007. Impreuna cu prietena lui, Lica Tomescu, de 23 de ani, romanul a ajuns dupa gratii, dupa ce politia descoperise ca este autorul unui furt.

Pe 11 iulie 2007, tinerii au intrat intr-un magazin de incaltaminte din Cracovia si, profitand de neatentia unui comparator - judecator la o instanta superioara - i-au sustras portofelul. Tinerii au ajuns in arest pentru trei luni, ca urmare a deciziei Tribunalului Krak?w, din 10 septembrie 2007. Claudiu a fost trimis in arestul de pe strada Montelupe, iar Lica - in Nowa Huta.

Detinutii se automutilau

Specialistii in regimul penitenciar, contactati de ziaristii polonezi, nu pot crede ca o asemenea drama poate avea loc in secolul XXI, intr-o tara democratica. Dr. Teodor Bulenda de la Institutul de Profilaxie Sociala si Resocializare al a Universitatii din Varsovia a lucrat timp de 18 ani la Biroul Reprezentantului Drepturilor Cetatenilor, a vizitat inchisori: "Odata, un detinut s-a uns chiar cu crema de parchet si si-a dat foc, altul si-a bagat o sarma in ochi pentru a iesi in libertate. Dar niciodata nu am auzit o poveste asemanatoare celei a lui Crulic".

Integral in Adevarul