Presedintele Traian Basescu si-a tratat inaltii oaspeti veniti la Summitul NATO cu dineuri simandicoase: aspeta de cerb, medalion de pastruga, icre negre, Mini-Tournedot de vitel impanat cu pancetta.

Nici o urma de sarmale sau de mititei nu au vazut sefii de stat si de guvern alaturi de ceilalti inalti oficiali veniti la Summitul NATO de la Bucuresti, incheiat vineri, dupa trei zile de lucru. Conform unor surse diplomatice, partea romana a preferat sa-i imbie pe inaltii oaspeti cu meniuri internationale consacrate.

Explicatia a fost ca nu se stie cum ar fi reactionat unul dintre oaspeti daca ar fi fost obligat sa guste o mincare pe care nu o cunoaste. Doua au fost momentele in care oaspetii au fost serviti cu bucate alese internationale gatite de maestrii romani: dineul de la Palatul Cotroceni si cel de onoare de la Hotelul Hilton.

Pentru meniul de la Palatul Cotroceni, organizatorii s-au consultat cu un maestru bucatar din Brasov, sustin sursele noastre.

Invitatii presedintelui Traian Basescu au fost imbiati, la Palat, cu aspeta de cerb dupa care a urmat un medalion de pastruga cu sos alb alaturi de un “grupaj” de icre negre. Papilele gustative au primit, mai apoi, savoarea unui “Duet de caprioara si curcan” cu sos de ienupar alaturi de piure de telina in foietaj. Ca desert, strudel cu cartofi dulci.

Bucatele alese au fost stropite cu vin alb din tezaurul de Feteasca Regala din 2006, iar vinul rosu a fost un Merlot din 2003, ambele din Cramele “Print Matei”. S-a toastat cu sampanie Panciu si s-a ciocnit un pahar de coniac Jidvei.

Integral in Cotidianul