Medicii vor putea castiga cu pana la 50% mai mult in urma evaluarii trimestriale a activitatilor prestate. De asemenea, salariile acestora se pot diminua cu acelasi procent daca performantele lor se dovedesc slabe.

Salariile medicilor pot fi majorate sau diminuate cu pana la 50% in functie de punctajele obtinute la o evaluare trimestriala, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Sanatatii si supus dezbaterii publice.Potrivit proiectului de act normativ, criteriile pe baza carora se face modificarea salariilor medicilor sunt serviciile medicale spitalicesti contractate cu casa de asigurari de sanatate, indicatorii specifici de performanta asumati de seful de sectie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare si performanta individuala evidentiata prin numarul si complexitatea cazurilor tratate de fiecare medic in parte. Criteriile ce privesc actul medical vor fi avizate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din Romania. Majorarea sau, dupa caz, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor se face trimestrial, dupa executia bugetului de venituri si cheltuieli al sectiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical si dupa evaluarea indicatorilor specifici de performanta asumati de seful de sectie. Evaluarea trimestriala se face prin acordarea unui punctaj de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu, de catre persoanele abilitate. „Eu nu stiu in ce masura criteriile de evaluare vor avantaja medicii.

Daca acest proiect va duce la imbunatatirea salarizarii medicilor, atunci va face sa se perceapa ca exista o preocupare pentru imbunatatirea situatiei materiale a celor care practica aceasta profesie. Daca totusi criteriile de evalare nu ii va avantaja, s-ar ajunge la o situatie foarte neplacuta din punct de vedere al moralului celor care practica profesia, si atunci nici Colegiul Medicilor nu ar aproba aceasta initiativa“, ne-a declarat prof. dr. Vladimir Belis, vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti. Acesta a precizat ca nu este vorba de o stimulare profesionala a personalului medical, ci de o modalitate de a rezolva problema situatiei materiale a doctorilor.

Integral in Gardianul