Un inalt ofiter care a facut parte din serviciile romane de spionaj - atat inainte, cat si dupa Revolutie -, conectat la un dealer de arme israelian si un avocat din Tel Aviv, cu rol de „paravan“, a furnizat logistica pentru Telecomunicatiile Summitului NATO de la Bucuresti. De-a lungul anilor, ei au avut acces la secretele logistice ale armatei romane si la cele ale serviciilor de informatii.

Cei trei au interese intr-o companie bucuresteana profilata pe furnizarea de sisteme integrate de comunicatii si abonata la bani publici, precum si la contracte strategice din sfera sigurantei nationale. Miza: zeci de milioane de euro. In fiecare luni, „Evenimentul zilei“ va publica un episod din „Cupola“, un serial despre spionii lui Ceausescu convertiti in capitalistii noii Romanii.

Azi, in vizor: generalul in rezerva Teodor Iles, fost ofiter DIE / CIE / SIE. El este agentul secret care, in timpul Razboiului Rece, a adus in Romania tehnologia pentru producerea apei grele (folosita la centrala nucleara de la Cernavoda) si, dupa Revolutie, tehnologia militara „Avionics“. Prezentul il gaseste in postura unui capitalist rapace, dependent financiar de institutiile-cheie ale statului.

Un general roman de spionaj, conectat la traficantii de arme israelieni. Un avocat din Tel Aviv care a creat o retea transfrontaliera de spalare de bani. Un dealer israelian de armament, suspectat de apartenenta la Mossad, a echipat armata unui dictator sud-american.

Aceste trei personaje au acces la secretele logistice, la banii armatei romane plus cei ai serviciilor de informatii. Tot ei au gestionat telecomunicatiile Summitului NATO desfasurat la Bucuresti, saptamana trecuta.

Bucuresti, Serviciul de Informatii Externe (SIE), decembrie 1999. Colonelul Teodor Iles este avansat in gradul de general si trece in rezerva, prin decret prezidential. Are experienta, are relatii si este decis sa le foloseasca. Asa ca intra in afaceri. Domeniul: consultanta pentru dealerii de armament. Directia de contraspionaj a armatei il ia in vizor. Monitorizat pana in prezent, generalul (r) Iles este identificat ca avand legaturi cu unele grupari financiare externe care spioneaza economic societatea nationala Romtehnica - traderul de armament al Ministerului Apararii (MAp).

Lima (Peru), Servicio de Inteligencia Nacional (SIN), decembrie 1999. Vladimiro Montesinos conduce inca serviciul secret. Este supranumit „eminenta cenusie“ a regimului militar instaurat de Alberto Fujimori. Montesinos si SIN deruleaza operatiuni de contrabanda cu arme, trafic de droguri si actiuni de politie politica. Coruptia conduce tara.

Ultimul tun: Peru importa trei avioane MiG-29, second-hand, din Bielorusia. Aparatele nu valoreaza mai mult de 100 de milioane de dolari. Totusi, fortele aeriene peruane platesc un deviz umflat de trei ori: 300 de milioane de dolari. Creierul afacerii e insusi Vladimiro Montesinos. Principalul intermediar - traficantul de arme Rony Lerner, fost ofiter al Tahal (Armata Israelului).

Tel Aviv (Israel), cladirea Azrieli Center, decembrie 1999. La etajul 39 al turnului zgarie-nori, avocatul Mordechai Mintzer isi inaugureaza biroul din nou-infiintatul centru de afaceri.

Mintzer administreaza companii offshore si il reprezinta pe Rony Lerner, dealerul de arme. I-a deschis acestuia mai multe conturi in Elvetia, Israel si Luxemburg. La fel a facut si pentru Vladimiro Montesinos, spionul-sef din Peru. Mordechai Mintzer este familiarizat cu tranzactia de avioane de vanatoare MIG-29. Practic, prin circuitul bancar pus la punct de avocatul Mintzer, se spala comisioanele de zeci de milioane de dolari, incasate de cei implicati in tranzactie.

Integral in EvZ.