Potrivit ziarului Cotidianul, scoaterea Ionei Maria Vlas din arest ramane un mister, acesta refuzand sa comunice motivul pentru care a solicitat eliberarea. In schimb, Evenimentul Zilei sustine ca masura eliberararii are temeiuri medicale. Avocatul fostului administrator SOV a mai solicitat instantei si inlocuirea incadrarii juridice a clientului sau din cea de inselaciune in neglijenta in serviciu, informeaza Romania Libera. Tribunalul Bucuresti va decide peste o saptamana daca Vlas este vinovata in cazul FNA, afirma Adevarul. Gardianul scrie ca avocata Ioanei Maria Vlas a fost contactata de un membru al serviciilor de informatii.

Misterul eliberarii...

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis luni ca Ioana Maria Vlas, fost administrator la fondurile de investitii FNI si FNA, ambele prabusite in 2000, poate fi judecata in libertate, doar cu interdictia de a parasi tara.

Mandatul de arestare a fost obtinut de procurori pentru dosarul FNA. Decizia Curtii de Apel este definitiva, iar Maria Vlas va fi libera intrucit in dosarul FNI nu exista mandat de arestare, fapt confirmat pentru cotidianul.ro de avocatul Georgeta Popescu, care il reprezinta pe fostul administrator al celor doua fonduri de investitii. “Nu exista un text de lege care sa precizeze acest lucru, dar nu este logic sa fii arestat in doua dosare concomitent”, a explicat Popescu.

Ioana Maria Vlas a declarat, luni, la iesirea din arestul Directiei Cercetari Penale a IGP ca nu se astepta la o decizie favorabila a Curtii de Apel privind eliberarea sa si ca va continua "sa lupte pentru adevar".

Publicitate

Ioana Maria Vlas a adaugat ca nu se astepta sa fie pusa in libertate si ca a fost instiintata cu privire la decizia instantei "asa cum se face in arest, printr-o hartie". Ea a refuzat sa spuna motivul pentru care s-a hotarat sa ceara eliberarea din arest. "Sa speram ca nu veti afla niciodata", a afirmat aceasta, potrivit NewsIn.

Cotidianul

...elucidat medical

Vlas si-a uitat cheile in arest

Ioana Maria Vlas a parasit Directia Cercetari Penale in jurul orei 19.05, spunand ca este obosita si nu poate face prea multe declaratii. I-a transmis „toate cele bune“ lui Sorin Ovidiu Vintu, fata de inteligenta caruia si-a reafirmat admiratia, si a spus ca nu stie exact ce va face de aici incolo, dar ca o sa continue, cu siguranta, sa scrie.

„O sa fie mai greu de acum. In arest ma simteam bine. Singurul motiv pentru care am dorit eliberarea a fost pentru ca sa pot avea grija de ochii mei“, a povestit Vlas.

Din masina care a dus-o spre casa a privit uimita strazile si cladirile de afara repetand: „S-a schimbat totul, nu mai recunosc nimic“. Ajunsa in fata blocului, si-a dat seama ca-si uitase cheile de la apartament in arest. A petrecut cateva minute, debusolata intr-o lume pe care a parasit-o timp de cinci ani, dupa care s-a indreptat catre o emisiune televizata, unde fusese invitata.

Primul mesaj dupa iesirea din arest i-a fost transmis lui Vlas chiar de catre mama sa. „O astept sa vina acasa, ca nu am vazut-o de sase ani“, a spus fericita, la aflarea vestii, Aglaie Ciorba, care in prezent locuieste in Cluj-Napoca.

Evenimentul Zilei

Inlocuirea incadrarii juridice

In urma cu o saptamana, avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut instantei sa inlocuiasca masura arestarii preventive a clientei sale, explicand ca aceasta s-a prezentat de buna voie la politie in anul 2000, atunci cand a aflat ca pe numele ei a fost emis mandat de arestare si ca aceasta are mai bine de opt ani de cand se afla in arest, perioada care ar putea sa coincida cu o posibila pedeapsa penala data de judecatori.

Avocatul a explicat ca in cazul in i s-ar reduce clientei sale din pedeapsa aplicata initial, atunci starea de arest a acesteia s-ar putea confunda cu acea pedeapsa si ca in aceste conditii Ioana Maria Vlas ar putea fi pusa in libertate.

Totodata, avocata inculpatului Gavril Batran a solicitat instantei inlocuirea incadrarii juridice a clientului sau din cea de inselaciune in neglijenta in serviciu. Aceasta a explicat instantei ca Gavril Batran nu era singurul care facea partea din board-ul de conducere si ca nu a fost singurul care a dat semnaturi de diversele acte despre care se banuieste ca ar fi stat la baza prabusirii Fondului.

Romania Libera

Decizia instantei, peste o saptamana

Tribunalul Bucuresti va decide peste o saptamana daca Vlas este vinovata de caderea acestui fond de investitii, dupa ce in urma cu doi ani a fost condamnata, in acest dosar, la sapte ani de inchisoare. Ulterior insa, Curtea de Apel a casat sentinta si a decis rejudecarea.

In acest dosar, Vlas este acuzata de inselaciune pentru ca in perioada 1999-2000, in calitate de presedinta a SC SOV Invest ar fi indus in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 miliarde de lei vechi. Ea mai este condamnata in dosarul privind caderea Fondului National de Investitii la 13 ani de inchisoare cu executare, dar sentinta nu este definitiva si a fost contestata. Potrivit actelor medicale, Vlas sufera de glaucom la ambii ochi, fiind chiar pe cale de a-si pierde vederea.

Adevarul

Serviciile au intrat pe fir

Ioana Maria Vlas nu era asteptata, aseara, la sediul Directiei de Cercetari Penale (DCP) de catre avocata sa din procesul FNA, Georgeta Popescu, ci de aparatoarea din oficiu, din procesul FNI, judecat la fond, Elena Paunescu. Asta, deoarece prima avocata isi sustinea examenul de masterat. In afara de avocata Popescu si de reprezentantii mass-media, nimeni nu o mai astepta, la iesirea din arest, pe mama FNA.

A avut loc, in schimb, o intamplare destul de interesanta in fata cladirii DCP, relatata de reporterii prezenti la fata locului. La un momend dat, din cladire a iesit un individ atletic, imbracat in costum negru si care purta o sapca alba pe cap, care s-a indreptat catre avocata Paunescu, a tras-o deoparte si i-a soptit ceva la ureche.

Femeia i-a replicat initial individului ca nu-l cunoaste, insa, dupa doua minute, s-a urcat impreuna cu acesta intr-un autoturism, plecand intr-o directie necunoscuta. Ziaristii prezenti au contactat-o telefonic pe avocata, intreband-o daca necunoscutul era de la “baietii cu ochi albastri”, intrebare la care Elena Paunescu a inceput sa rada, dupa care a inchis telefonul.

Gardianul