Inainte de summit, v-am povestit despre cel mai mare tun din Romania, care nu are legatura cu razboiul: afacerea complexului Baneasa. Acum, ca summit-ul a trecut, merita sa vedeti cum acel tun are legatura chiar cu cel mai mare membru NATO: Statele Unite ale Americii.

Sa reluam afacerea la bani marunti, dar multi Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti avea in folosinta un teren al statului, mai exact domeniu public al statului.

Terenul are peste 220 de hectare si pe el functiona de zeci de ani o ferma didactica a USAMVB, adica o vasta livada, o imensa vie si o uriasa gradina, in care studentii agronomisti isi faceau cursurile practice. Pe 12.04.2000, USAMVB incheie un contract de asociere in participatiune cu firma Log Trans, prin care ii da acesteia dreptul de folosinta a terenului pentru o peri­oada de 49 de ani.

In contract se specifi­ca scopul asocierii, care nu bate deloc la ochi, fiind „desfasurarea si dezvoltarea unor activitati de productie si comerciale aferente patrimoniului USAMVB“.

Doar ca la punctul 15 din contract se spune ca, in cazul in care terenul devine intre timp proprietatea universitatii, el trece mintenas in capitalul social al firmei Log Trans. Ca o coincidenta, la nici doua saptamini de la semnarea contractului de asociere, terenul este intabulat ca fiind proprieta­tea USAMVB. Imediat trece ca aport la ca­pitalul social al firmei private, devenite ulterior SC Baneasa Investments, desi universitatii nu i s-a eliberat titlu de pro­prie­tate (si acela foarte dubios) decit in 2001.

Mai departe, in loc sa cultive castraveti sau sa vinda caise, cum se angajase in contractul de asociere, Baneasa Investments (fosta Log Trans) rade ferma si infige in teren mall-uri, cladiri de biro­uri si locuinte. Le stiti, toate sint asezate pe razoare betonate linga Aeroportul Baneasa.

Academia Catavencu