Traficul bulgar de droguri finanteaza gruparile islamiste, se arata intr-un raport al comisiei de securitate din Parlamentul de la Sofia. Potrivit documentului, profiturile obtinute din comercializarea stupefiantelor ajung, de ani buni, in conturile unor organizatii teroriste precum Hezbollah si Jihadul Islamic. Actul urmeaza sa fie dezbatut in legislativul bulgar, in aceasta saptamina. Fragmente din continutul sau au ajuns insa in posesia agentiei Reuters si au facut deja inconjurul lumii. Raportul nu ofera prea multe detalii referitoare la folosirea banilor din droguri pentru finantarea terorismului. Actul subliniaza insa faptul ca, in ultimii ani, cantitatea de stupefiante confiscate de politie a scazut constant.

Astfel, in 2007, autoritatile bulgare au capturat doar 196 kg de narcotice. O scadere dramatica fata de 2006, cind s-au confiscat 324 kg, si fata de 2005, cind au ajuns in posesia politiei 1.018 kg de substante periculoase. Documentul comisiei parlamentare a fost intocmit in baza unor date oferite de Agentia Nationala de Securitate.

Potrivit raportului, capturile de droguri s-au redus substantial dupa ce mai multi oficiali ai Ministerului de Interne din Sofia au oferit traficantilor informatii confidentiale ce i-au ajutat sa evite arestarea. In plus, magistratii si oficialii locali au adesea legaturi cu lumea interlopa, ceea ce face extrem de dificila combaterea criminalitatii organizate. Bulgaria se afla pe principala ruta a traficului de narcotice intre Europa si Asia de Sud-Est. Din acest motiv, gruparile care comercializeaza substante interzise sint din ce in ce mai numeroase si mai prospere. Comisia Europeana cere de ani buni guvernului de la Sofia sa ia masuri pentru combaterea acestor activitati. In fata presiunilor venite de la Bruxelles, premierul bulgar Serghei Stanisev i-a dat ministrului de Interne un ultimatum. El i-a oferit saptamina trecuta un ragaz de zece zile ca sa elaboreze un plan pentru eliminarea politistilor corupti din sistem si pentru contracararea grupurilor de criminalitate organizata. Insa, eforturile autoritatilor nu par sa dea prea multe roade. Agentii de politie care „vamuiesc“ turistii se intilnesc in continuare pe strazile Bulgariei, iar asasinatele la comanda par a fi la ele acasa. Nu mai putin de doua crime in stil mafiot au fost comise la inceputul acestei saptamini in tara vecina.

Primul omor s-a produs duminica seara, cind un celebru om de afaceri a fost gasit mort in apartamentul sau din Sofia. Potrivit politiei, victima a fost „executata“ cu doua gloante in cap. Decedatul este Borislav Georgiev, seful companiei Atomenergoremont, care se ocupa de mentinerea reactorului nuclear de la Kozlodui. Anchetatorii spun ca gruparile mafiote se afla, cel mai probabil, in spatele acestui asasinat. Motivatiile care au dus la comiterea crimei sint insa confuze. „Georgiev lucra pentru un alt om de afaceri celebru in Bulgaria, pe nume Hristo Kovachki. Se pare ca acesta a suparat pe cineva din lumea interlopa, iar asasinarea subalternului sau a fost mai degraba o lectie pentru el“, a declarat pentru Cotidianul Demitza Kamenova, jurnalista la publicatia bulgara „Dnevink“.

Integral in Cotidianul.