Televiziunile de stiri o iau pe urmele posturilor de divertisment, transformand emisiunile de comentarii politice si de stiri in spectacol. "Ceea ce mi se pare cel mai grav este ca formula «talk-show-ului circ» este copiata si de alte televiziuni. Ultima sosita este Realitatea TV, care incepe sa faca din ce in ce mai mult show in detrimentul informatiei", remarca Horea Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media. Analistii media contureaza dimensiunile fenomenului si atrag atentia ca genul acesta de emisiuni incalca prevederile codului deontologic al jurnalistilor.

Adrian Paunescu – reciclat de Realitatea TV, unde plange si recita poezii, Gigi Becali, specializat in iesiri nervoase in direct, si mai ales invitatul permanent al "Sintezei Zilei" de pe Antena 3, Valentin Stan, cauza directa a doua amenzi CNA pentru jignire, sunt invitati care transforma emisiuni, altminteri serioase, in spectacol. Cat priveste realizatorii de emisiuni, campionul iesirilor in decor este Mircea Badea de la Antena 3. Cu toate ca observatiile acide si stilul proaspat i-au castigat o larga audienta, atitudinea deseori agresiva a lui Badea si afirmatiile riscate i-au adus doua amenzi din partea CNA.

si Realitatea TV a adus pe ecrane o emisiune de revista presei, al carei prezentator, Catalin Oprisan, a starnit critici. Gabriel Dobre, de la Agentia de Monitorizare a Presei, spune: "Realitatea TV a luat continuu bataie de la Antena 3 si atunci a adus un individ obscur capabil sa-l concureze pe Mircea Badea cu un debit chiar mai mare".

CNA si opinia publica i-au sanctionat adesea pe Dan Diaconescu, Radu Moraru sau Madalin Ionescu si emisiunile lor pentru incalcarea legislatiei audiovizualului sau a standardelor de profesionalism. "Dan Diaconescu", spune Horia Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, "merita o mentiune speciala, pentru ca a fost copiat de toti. Asa cum OTV a ajuns acum trend-setter pentru televiziunile comerciale lansand pe piata subiecte precum «Elodia» sau «Profesoara si elevul», tot asa Dan Diaconescu a fost un exemplu pentru Radu Moraru si Madalin Ionescu".

Posturile de stiri au reprezentat insa in peisajul media autohton o anumita garantie, daca nu in privinta impartialitatii, cel putin in privinta limbajului si a calitatii comentariilor. Acum insa lucrurile incep sa se schimbe: "Ceea ce mi se pare cel mai grav", remarca Horea Badau, "este ca formula «talk-show-ului-circ» este copiata de tot mai multe televiziuni. Ultima sosita este Realitatea TV, care incepe sa faca din ce in ce mai mult show in detrimentul informatiei".

Integral in Romania libera.