Ministerul Internelor a cumparat fara licitatie tigari de 76.000 de euro, invocand o „situatie de urgenta extrema“: aprovizionarea restaurantelor cu circuit inchis de la Interne. Angajatii Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) sunt o categorie aparte de bugetari: pe langa prime de vacanta si bani de haine, acestia beneficiaza si de alte avantaje de care putini romani se pot bucura.

Spre exemplu: bautura sau tigari la pret redus. Cand restaurantele cu circuit intern ale MIRA raman fara provizii, institutia intra in alerta de gradul zero. Cel putin asa reiese din contractele de achizitii derulate, de la inceputul acestui an, de sefii Directiei Generale Management Logistic si Administrativ a MIRA. Acestia au cumparat, fara licitatie, prin negociere directa cu un singur producator, apa, sucuri, carne de pui si de porc, carnati, cascaval, kaiser, muschi de vita, vinuri si, nu in ultimul rand, tigari. De fiecare data, mai-marii ministerului au avut o singura justificare pentru lipsa licitatiilor: „situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute“.

Valoarea multor dintre aceste contracte se situeaza undeva sub 10.000 de euro. „In cazul unor astfel de sume, legea permite incheierea unor contracte fara licitatie, plafonul maxim pentru aceasta modalitate de achizitie fiind de 40.000 de euro“, se apara oficialii MIRA.

Exceptie face insa un contract incheiat pe 18 februarie 2008, cu British American Tobacco (BAT), in urma caruia tigari Kent, Pall Mall, Dunhill, Vogue si Viceroy, in valoare de 278.859,67 de lei (circa 76.000 de euro) au ajuns la depozitul MIRA din incinta Stadionului Dinamo, precum si la hotelurile ministerului din Brasov si Predeal.

Si de aceasta data, contractul a fost atribuit BAT prin negociere fara anunt de participare. Justificarea, aceeasi: „situatie de extrema urgenta“. Mai mult, la capitolul „Criterii de atribuire“, sefii de la Logistica precizeaza: „pretul cel mai scazut“, fara a spune insa cum au ajuns la aceasta concluzie in conditiile in care nu au avut decat o singura oferta.

Modalitatea de atribuire a contractului pentru achizitia de tigari contrasteaza insa cu licitatiile deschise organizate in octombrie si decembrie anul trecut pentru atribuirea unor contracte cu o valoare mult mai mica. Astfel, pe 22 octombrie 2007, MIRA a incheiat un contract de furnizare de vinuri, in valoare de 171.289 de lei (circa 46.640 de euro), in urma unei licitatii deschise. La fel s-a intamplat pe 20 decembrie 2007, cand aceeasi Directie a institutiei a incheiat un alt contract, in valoare de 113.458 de lei (circa 30.894 de euro), pentru achizitionarea de apa si de sucuri.

Integral in EvZ.