Romania nu va obtine un pret mai bun la gaze daca-si va schimba politica fata de Rusia, ci doar daca va continua sa sprijine proiectul Nabucco si daca-si va dezvolta un terminal de gaz lichefiat la Constanta, declara intr-un interviu pentru Trustul Realitatea-Catavencu coordonatorul politicii SUA la Marea Caspica si Marea Neagra, Matthew Bryza, adjunct al subsecretarului de stat pentru afaceri europene din Departamentul de Stat.

Rep: Domnule Bryza, referitor la proiectul gazoductului Nabucco, exista mult scepticism in privinta sanselor de realizare a acestei conducte, mai ales de cind tarile partenere au optat pentru proiectul rival South Stream, dezvoltat de Gazprom. De ce ar trebui Romania sa sustina in continuare Nabucco?

Matthew Bryza: In primul rind nu cred ca exista un scepticism autentic in privinta Nabucco, anume daca este un proiect viabil din punct de vedere comercial sau daca progreseaza. Cred ca a fost o campanie intensa de relatii publice in ceea ce priveste South Stream pentru a distrage atentia lumii de la Nabucco. De ce sa continue Romania sau orice alta tara cu Nabucco? E simplu, pentru ca este in interesul ei national.

Rep: Pozitia Romaniei este singulara printre toate celelalte state vecine - Ungaria si Bulgaria au semnat acorduri cu Rusia privind gazoductul rival South Stream - si exista voci aici care se intreaba ce primim in schimb, pentru ca Nabucco nu se construieste, iar relatia noastra cu Rusia este acida. Care ar fi mesajul dumneavoastra in acest sens?

Matthew Bryza: Mesajul nostru este ca, daca Rusia se vrea un partener al Romaniei sau al Ungariei, Bulgariei, Austriei, nu ar trebui sa va puna in situatia in care, daca nu adoptati proiectul pe care vi-l dicteaza, nu va mai fi prietenul dumneavoastra. Acesta nu e parteneriat. Si nu asta spunem noi, ci faceti ce doriti, adoptati orice proiect doriti. Dumneavoastra ne-ati spus - Romania, Ungaria, Bulgaria, Austria, Turcia - ca doriti sa construiti Nabucco.

Asa ca Romania ar trebui sa faca Nabucco pentru Romania, nu pentru noi. Nu noi vom consuma acest gaz si nu vom cistiga nici un leu sau penny din asta.Grija noastra este de a-i sprijini pe aliatii nostri cind ne spun ca vor sa fie intr-o pozitie de negociere mai puternica fata de Gazprom. Faceti-o pentru Romania. Iar daca Rusiei nu-i place, asta spune ceva despre genul de relatie pe care Rusia vrea sa o aiba cu Romania.

Interviu integral in Cotidianul