• Jose Rodriguez Zapatero a a castigat un nou mandat de premier al Spaniei, anunta France24. Actualul prim-ministru, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a fost investit oficial pentru un nou mandat de patru ani. Procedura de investire s-a incheiat cu votul de incredere, celebrat a doua oara in aceasta saptamana, deoarece, la primul tur, Jose Luis Rodriguez Zapatero ar fi trebuit sa obtina majoritatea absoluta, insa a reusit sa obtina doar majoritate simpla, ceea ce obliga la repetarea votului dupa 48 de ore. Vineri, candidatul socialistilor a primit increderea din partea celor 169 de deputati ai Partidului Socialist, alesi la 9 martie, iar investirea se produce cu majoritate simpla. Imediat dupa incheierea procedurii, premierul investit a declarat ca este mai multumit decat acum patru ani si ca maine va anunta componenta noului sau guvern, nu insa inainte de a prezenta aceasta echipa regelui Juan Carlos.
  • Autoritatile franceze au declarat ca piratii care opereaza in largul coastelor Somaliei au eliberat cei 30 de membri ai echipajului unui iaht de lux francez, pe care i-au rapit in urma cu o saptamana, relateaza Der Spiegel. Intr-un comunicat remis publicitatii de biroul liderului de la Paris, Nicolas Sarkozy, se multumeste armatei franceze si altor agentii pentru rolul pe care l-au avut in eliberarea ostaticilor, insa nu au fost date alte detalii in legatura cu operatiunea de eliberare a acestora. Iahtul implicat in acest incident nu avea nici un pasager la bord.
  • Reprezentantii G7, reuniti la Washington, au anuntat aseara ca, pe termen scurt, estimarile in ceea ce priveste economia mondiala s-au inrautatit. G7 citeaza, ca riscuri ale dezvoltarii economice globale, problemele din piata imobiliara a SUA, cele din pietele financiare si inflatia, potrivit Reuters. De asemenea G7, desi nu mentioneaza explicit monedele majore (Euro, dolarul sau yenul japonez), este ingrijorat cu privire la miscarile bruste din piata Forex pe care anunta ca le va monitoriza cu atentie si a reafirmat rolul pozitiv al FMI in sensul asigurarii stabilitatii financiare globale.
  • O instanta britanica a decis ca trimiterea militarilor britanici la lupta sau la patrulare fara un echipament adecvat poate reprezenta o incalcare a drepturilor omului, informeaza The Guardian. Corespondentii apreciaza ca decizia luata de o instanta superioara de la Londa deschide posibilitatea ca soldatii sau familiile lor sa dea in judecata Ministerul Apararii daca defectele echipamentului au dus la deces sau ranire.
  • Seful companiei Gazprom, Aleksei Miller, a discutat cu presedintele si premierul sloven, Danilo Turk, respectiv Janez Jansa, posibilitatea participarii Sloveniei la realizarea proiectului "South Stream", au anuntat astazi surse din cadrul serviciului de presa al companiei ruse. Potrivit ItarTass, citat de Rador, in cadrul convorbirilor au fost analizate perspectivele cooperarii celor doua tari in domeniul gazelor. Livrarile de gaze naturale rusesti in Slovenia, care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, se realizeaza din anul 1978. In anul 2007, compania "Gazprom Export" a livrat in aceasta republica circa 0,59 de miliarde de metri cubi de gaze, iar in anul 2005, compania "Gazprom" a semnat impreuna cu compania slovena "Geoplin d.o.o. Ljubljana" un nou contract privind livrarile de gaze in aceasta republica pana in anul 2017.
  • Cercetatorii au demonstrat ca sangele de aligator este capabil sa neutralizeze 23 de bacterii nocive, ba mai mult, sa distruga o mare parte din tulpina virusului HIV, informeaza Descopera. S-a observat de mai multe decenii faptul ca, desi crocodilii sunt recunoscuti drept o specie agresiva, ranile pe care acestia le dobandesc in lupte nu se infecteaza niciodata. Cercetatorii sunt extrem de optimisti in ceea ce priveste rezultatul studiilor lor si sunt convinsi ca in maxim sapte ani, pe piata vor exista antibiotice extrem de puternice care vor avea ca sursa sangele de crocodil.
  • Primul tren capabil sa ruleze cu o viteza de 350 km/h produs in China care va fi utilizat intre 2 orase importante pentru Jocurile Olimpice din acest an, a iesit astazi din fabrica, marcand astfel o noua etapa in planul de dezvoltare feroviara al Chinei. Potrivit China Daily, autoritatile intentioneaza sa creeze o tehnologie exclusiv chinezeasca pentru viitoarea linie ferata de TGV care va lega Beijing-ul de Shanghai, metropola economica a Chinei. Intre cele doua orase este o distanta de 1.318 km.