» Cluburile electro au intrecut in popularitate cluburile rock, semn ca Bucurestiul s-a sincronizat cu evolutia occidentala a lucrurilor.

» Din pacate, cele mai multe cluburi practica o politica nerealista de preturi, care le face inaccesibile studentului de rand.

CRITERII

A) Muzica B) Evenimente C) Sonorizare D) Ambianta E) Preturi

Topul a fost dificil de realizat intrucat a trebuit sa aduca la un numitor comun mai multe concepte de cluburi - locurile thrashy ca Fabrica, ce nu s-au decis inca intre postrock si drum’n bass, aria after hours reprezentata de Gossip, locuri de dans exclusiv ca Session si locuri tip lounge ca Frame - in fine, intre locuri independente si accesibile ca The Other Side si locuri de fite ca Bamboo.

Cand spui urban, spui de fapt electro. Spre deosebire de cluburile rock, cluburile electro sunt mai scumpe, avand orgoliul de a reprezenta varful de lance al evolutiei urbane; de unde, sa spunem, un anume aer bovaric al acestor locuri, vizibil in politica irealista de preturi, "ca si cum" Romania ar fi deja un stat vestic. Ca atare, multe din ele sunt inaccesibile studentului de rand, pasionat de muzica electronica. Hartia de turnesol care transeaza intre cluburile de elctro cinstite - asa cum a fost mult regretatul Web si tinde sa devina The other side - il reprezinta berea la 0,5 vs berea de fite la 0,33. Pe de alta parte, si in statele vestice aceste cluburi si clientii lor tin la un mod de viata snob, narcisist si sensibil mai scump: pe scurt, "urban". Dincolo de asta, cluburile electro tind sa le intreaca in popularitate pe cele rock - probabil prin inrudirea lor cu sound-ul de discoteca (de la pop se ajunge de regula la house si apoi la sonoritati mai rafinate).

Kristal

1. Nu fara regrete, ne-am vazut obligati sa propunem Kristal pentru primul loc, intrucat clubul realizeaza media cea mai buna: nume sonore, mai degraba meinstream - dar nu kitsch, sexoase si pop ca-n Bamboo. Tot asa, atmosfera respira un aer indicibil cocalar, dar cenzurat de snobismul feroce al locului, care incearca sa reprime pornirile de gen.

Lumea e foarte amestecata, de la baietasi de cartier cu bani la trendinezi hiperurbani, ucigator de civilizati, strangandu-se in haite de party animals. Preturile sunt umilitor de occidentale, cam tragi de un cocktail toata seara. Marea reusita a Kristal-ului o constituie insa DJ-ii adusi, de regula premiere pe care si le-ar dori orice club (saptamanile astea urmeaza, de pilda, sa vina Carl Cox). Biletele trec de regula de 100 lei (no comment, avand in vedere ca numele nu sunt tepe, mai ales pentru cei preocupati de zona decenta din house). Instalatie de sonorizare foarte buna, multumind orice DJ.

Integral in Romania libera