Tot mai multi elevi sufera de tulburari de somn, anxietate si dezechilibre metabolice din cauza suprasolicitarii. Programul foarte incarcat, obiectele de studiu prea dificile, volumul mare de teme, coroborate cu micsorarea timpului acordat odihnei si relaxarii afecteaza sanatatea copiilor. Mures este primul judet din tara in care ora de incepere a cursurilor este fixata oficial de Prefectura.

Ultimul studiu al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB), realizat in 2007, arata ca, din cauza suprasolicitarii, tot mai multi elevi sufera de tulburari de somn, cefalee, anxietate, simptome care preced patologiilor psihice.

CAUZE. Concluziile cercetarii ISPB sint alarmante: 58% dintre elevii din ciclul gimnazial manifesta o oboseala psihica foarte mare. Din acest motiv, copiii se pling de cefalee, dureri oculare si tulburari de somn. Printre cauzele incriminate de elevi in aparitia suprasolicitarii scolare se numara obiectele de studiu prea dificile din curricula de invatamint, volumul mare de teme, precum si timpul insuficient de odihna. Potrivit studiului, timpul ce este alocat pregatirii lectiilor acasa depaseste patru ore pe zi pentru 16,4% dintre elevi, trei-patru ore pe zi pentru 47,2% dintre elevi si 36,4% aloca invatarii una-doua ore pe zi. Totodata, volumul mare de teme necesita o activitate sustinuta chiar si in zilele de simbata si duminica, 17% dintre elevii chestionati alocind mai mult de patru ore pentru pregatirea lectiilor. Mai mult, din cauza volumului si a dificultatii acestora, pregatirea temelor pentru acasa necesita ajutorul parintilor pentru 41% dintre elevi. Autorii studiului subliniaza faptul ca la aparitia oboselii contribuie si nerespectarea normelor igienico-sanitare privind intocmirea orarului scolar, prin nerespectarea pauzelor cu prelungire.

integral in Jurnalul National