• Presa occidentala "demonizeaza" China. Fu Ying, ambasadorul Chinei la Londra a acuzat presa occidentala ca demonizeaza China, sustinand ca multi dintre vizitatorii chinezi aflati la Londra saptamana trecuta au simtit ca britanicii sunt impotriva lor. Conform acesteia, chinezii "iubesc" Tibetul, scrie BBC. O modalitate pentru a evita disputa cu privire la stirile partinitoare ar fi ca oficialii chinezi sa permita presei internationale accesul liber in Tibet. Insa doamna Fu a declarat ca pentru aceasta, presa occidentala trebuie, mai intai, sa castige respectul Chinei.
  • Irakul a concediat 1300 de soldati si politisti dupa ofensiva din Basra. Duminica, guvernul irakian a anuntat ca a concediat 1300 de soldati si politisti care au refuzat sa lupte sau care nu si-au indeplinit bine sarcinile in ofensiva din Basra de luna trecuta, impotriva armatei shiite. Potrivit oficialitatilor irakiene, unii dintre cei concediati erau simpatizanti ai shiitilor, iar altii au refuzat sa lupte din motive politice sau religioase, scrie The New York Times. Ofensiva de luna trecuta a fost criticata intrucat a fost foarte slab pregatita. 
  • China depaseste economic Japonia si Germania. Potrivit unui raport al  Bancii Mondiale, China a depasit Germania si Japonia, devenind a doua cea mai mare putere economica a lumii. Raportul arata ca productivitatea economiilor in curs de dezvoltare a crescut semnificativ in ultimul deceniu, tari precum China si India avand cresteri mult mai rapide decat tarile dezvoltate. Statele Unite se afla pe primul loc in clasamentul celor mai mari puteri economice ale lumii, iar pe locul al doilea se situeaza China, urmata de Japonia, India si Germania, informeaza Financial Times.
  • Liderii kenyeni ajung la un consens in privinta cabinetului. Duminica, presedintele Kenyei, Mwai Kibaki, a anuntat formarea unui nou cabinet de unitate nationala, punand astfel capat impasului in care se afla tara. Sustinatorii lui Kibaki au resusit sa obtina cele mai importante ministere, cum ar fi cel al Finantelor sau al Afacerilor Externe, insa liderii opozitiei au reusit sa obtina, la randul lor, niste posturi-cheie, inclusiv in administratia locala si in Ministerul Agriculturii, anunta International Herald Tribune. Asupra celor doua parti se faceau presiuni inca de la controversatele alegeri din decembrie, care au cauzat numeroase violente intre sustinatorii guvernului si cei ai opozitiei. 
  • Moldovenii risca sa dispara ca natiune in urmatorii 50 de ani. Natalitatea scazuta si migrarea sporita din R. Moldova pot crea premise pentru disparitia moldovenilor ca natiune peste 50 de ani, a declarat in cadrul unei conferinte academicianul Gheorghe Paladi. Conditiile de saracie in care traiesc oamenii din R. Moldova favorizeaza procesul de imbatranire demografica, aspect care forteaza tanara generatie sa ignore natalitatea. La sfarsitul anilor ’80 la o mie de locuitori erau 21 de nasteri. Astazi in unele raioane ale tarii coeficientul nu depaseste opt nasteri, a precizat academicianul. Alexandru Sidorenco, conducator de programe in cadrul Cartierului General ONU pentru Populatie, din New York, mentioneaza ca in conditiile in care conducerea tarii nu va intreprinde masuri pentru a stimula natalitatea sau nu va face nimic pentru stoparea emigrarii, peste cativa ani nu va avea cine sa rezolve problemele tarii. Reprezentantii ONU au promis ca vor oferi R. Moldova un ajutor tehnic in vederea solutionarii problemei de imbatranire demografica, dar si pentru pregatirea specialistilor in demografie, care nu exista la moment in tara, sustine Timpul.
  • Costurile salariale ale noilor membri UE au crescut cu 30% din 2004. Pariul de milioane al fabricantior de automobile din tarile Europei de Est privind producerea de vehicule cu costuri salariale minime - isi pierde din atractivitate. In cei 4 ani scursi de la intrarea in UE a acestor tari, costurile pentru o ora de munca au crescut cu 30%, potrivit unui raport elaborat de asociatia fabricantilor germani de automobile VDA. Per total, muncitorilor din fabricile Europei Centrale si de Est le ramane de parcurs un lung drum pana vor ajunge sa-si apropie salariile de cele ale muncitorilor din uzinele occidentale. Salariul mediu al angajatilor la fabricile de automobile din tari ca Slovacia, Republica Ceha, Polonia, Ungaria sau Romania abia ajung la 7 euro/ora de munca, adica de 6 ori mai putin decat cei 43,9 euro pe care-i castiga un muncitor german si cei 22,83 euro primiti de un angajat spaniol. Desi costurile salariale au crescut in medie cu 30%, bilantul continua sa fie satisfacator pentru fabricanti, din moment ce tari ca Slovacia sau Republica Ceha si-au dublat productia in aceeasi perioada de timp, scrie El Mundo