Mai multi absolventi ai Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca acuza faptul ca, dupa ce au absolvit cursurile sectiei de Etnologie romana - limba si literatura engleza, franceza, romana sau maghiara - nu pot primi diplome de absolvire pentru ca specializarea lor nu exista in nomenclatorul de specializari al universitatilor din Romania.

Multi dintre absolventi au ajuns profesori de liceu, iar acum sunt in pericol sa-si piarda posturile din cauza faptului ca universitatea nu poate elibera diplome de studiu pentru specializa rile pentru care s-au pregatit. Oficialii de la UBB invoca o hotarare de guvern din anul 2005 care interzice dubla specializare in domeniul universitar.

Cu toate acestea, in perioada 2002-2007 au fost organizate examene de admitere la sectia incriminata. Absolventii sectiei Etnologie si o limba straina puteau profesa ca muzeografi sau folcloristi, dar si ca profesori de engleza, franceza, romana sau maghiara. In total, in aceasta situatie se afla in jur de 40 de absolventi, la care se adauga alti 50 de studenti care vor absolvi cursurile facultatii in anii care urmeaza. Problema a fost dezbatuta si la ultima sedinta a senatului UBB. Solutiile gasite ii nemultumesc pe absolventi, care sub nicio forma nu vor sa primeasca doar diplome de etnologi, adica de muzeografi sau folcloristi.

Integral in EvZ.