Bursa locurilor de munca organizata la sfarsit de saptamana in Castellon de la Plana de Ministerul Muncii din Romania a demonstrat ca lucrurile se schimba dramatic in Spania in acest domeniu. Astfel, aici au venit cel putin 1.300 de conationali, speriati de recesiunea care loveste economia din peninsula. Conform estimarilor autoritatilor se vor pierde cel putin 300.000 de locuri de munca in constructii, sector „dominat” de romani si, bineinteles, primii concediati vor fi imigrantii. Asta ii face pe romanii din Spania sunt mai hotarati sa se intoarca acasa decat cei din Italia.

Daca la bursa de locuri de munca de la Roma pragul unui salariu acceptabil incepea de la 600 de euro, la Castellon de la Plana au fost si romani care au spus ca s-ar multumi, pentru inceput, cu 400 de euro. Daca in cazul unui muncitor cu forme legale somajul in Spania este suportabil – statul iti asigura un procent din salariu care poate ajunge pana la 80%, timp de 2 ani, daca ai 8 ani de vechime neintrerupta – muncitorul la negru ramas fara slujba devine muritor de foame.

Oricum, in ambele cazuri – si al slujbei legale si al muncii la negru – ba chiar si daca romanul a „evoluat” pana la a fi patronul unei firme mici, recesiunea nu este usor de suportat. „Multi dintre cei veniti la bursa mi-au spus ca au probleme mari cu creditele facute deja aici. Erau oameni foarte interesati sa se intoarca in tara si sa-si deschida o afacere. Isi cumparasera, insa, case in Spania si, culmea, imi spuneau ca nu le mai pot vinde decat in pierdere.

De pilda, o familie care isi cumparase cu doi ani in urma o casa cu 120.000 de euro nu mai gasea acum pe careva sa-i dea mai mult de 90.000”, explica Mihaela Matei, director in cadrul Ministerului Muncii din Romania.

Integral in Gandul.