Guvernul de la Bagdad a reusit sa-si tensioneze relatiile atat cu oficialii militari americani, cat si cu inalti oficiali irakieni, in urma unui scandal legat de un contract de armanent semnat cu Serbia. In valoare de 833 de milioane de dolari, acesta a fost negociat in secret, in septembrie 2007, cu autoritatile de la Belgrad si a fost incheiat fara licitatii si fara sa se respecte reglementarile anticoruptie, printre care se numara si aprobarea contractelor de catre conducerea superioara a armatei si o comisie speciala irakiana, relateaza „New York Times”.

Mai mult, documentul a fost negociat de o delegatie formata din 22 de oficiali irakieni de rang inalt, fara cunostinta comandamentului american si chiar a multora dintre liderii irakieni. Aceasta strategie a Guvernului irakian demonstreaza problemele cu care se confrunta Bagdadul in incercarea de a-si echipa fortele armate, un proces afectat de coruptie si ineficienta, comenteaza sursa mai sus-citata.

Pentru americani, contractul cu sarbii este cel putin cusut „cu ata alba”. „Mi s-a parut foarte bizar. Poti explica acest lucru doar printr-o dorinta de a evita supravegherea (a SUA- n.r.) si printr-o dorinta de a crea oportunitatea pentru coruptie”, sustine un oficial american, care a dorit sa ramana anonim. E drept, contractul a fost intens criticat de partea americana, incat partea irakiana a limitat valoarea acestuia la 236 de milioane de dolari. Comandantii militari americani afirma ca majoritatea echipamentelor comandate s-au dovedit a fi de calitate inferioara sau inadecvate pentru misiunile militare.

Integral in Gandul.