O romanca stabilita in Franta a primit, dupa aproape sase ani de asteptare, un teren de peste 3.000 de metri patrati, situat in centrul orasului Sinaia. Cu o zi inainte de a primi terenul de la primarie, ea a incheiat un precontract de vinzare-cumparare cu deputatul PD-L Cristian Boureanu, prieten si partener de afaceri cu primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Boureanu a cumparat terenul cu 350.000 de euro si l-a revindut cu un pret de cinci ori mai mare.

In 2001, Maia Maria Ileana Sculy-Logotheti, cetatean roman in virsta de 87 de ani, cu domiciliul in Franta, a depus un dosar la Prefectura judetului Prahova, prin care demonstra ca este mostenitorul de drept al bunicilor ei, solicitind astfel un teren de 3.313 metri patrati pe care se afla doua case.

Acest teren este situat in orasul Sinaia, pe Bulevardul Carol I, nr. 53.

Din punct de vedere imobiliar, proprietatea respectiva este o adevarata comoara: se afla in centrul orasului Sinaia, chiar linga primarie, si are iesire la drumul european care strabate localitatea. Dosarul Sculy-Logotheti nu a fost rezolvat timp de aproape sase ani, deoarece chiriasii din imobilele de pe terenul respectiv si-au cumparat apartamentele in care locuiesc.

Prin urmare, daca membrii comisiei locale ar fi dorit sa rezolve acest dosar, ar fi trebuit sa restituie mostenitoarei doar terenul din curte si de sub case, fara cladirile construite pe el. In aceste conditii, fosta conducere a Primariei Sinaia nu a solutionat acest caz.

Dupa schimbarea conducerii Primariei Sinaia, in 2004, noul primar liberal, Vlad Oprea, a avut o alta parere despre rezolvarea cazului. Comisia care se ocupa de rezolvarea acestor dosare, prezidata chiar de primarul Vlad Oprea, a considerat ca se poate rezolva cazul Sculy-Logotheti, atribuind mostenitoarei terenul din curte si de sub cele doua imobile.

Comisia a facut un referat intern care a ajuns la urmatoarea concluzie: „Se propune restituirea in natura a terenului liber cu destinatia de curte, precum si a spatiilor cu alta destinatie decit locuinta ce fac obiectul unor contracte de inchiriere“. In toata aceasta perioada, mostenitoarea era in Franta, ea delegind un avocat din Bucuresti, Stefan Cornel, sa se ocupe de rezolvarea dosarului ei.

Pe 8 iunie 2006, Primaria Sinaia a eliberat Dispozitia nr. 262 privind solutionarea dosarului Sculy-Logotheti. Dupa doar citeva zile, mostenitoarea a primit un telefon direct de la deputatul Cristian Boureanu, care i-a propus sa-i vinda lui terenul pe care urma sa-l primeasca de la Primaria Sinaia.

Cele doua parti s-au intilnit si au incheiat pe 27 iunie 2006 un precontract de vinzare-cumparare a respectivului teren, pentru 350.000 de euro, deputatul Boureanu platind cu aceasta ocazie un avans de 10%, adica 35.000 de euro. A doua zi, pe 28 iunie 2006, Primaria Sinaia, prin primarul Vlad Oprea, a incheiat cu fiica mostenitoarei protocolul de predare-preluare a terenului. Dupa trei luni, in septembrie 2006, deputatul Cristian Boureanu si fratele sau, Sorin-Constantin, au platit si diferenta de bani.

Intrebat care au fost argumentele ce au stat la baza rezolvarii acestui dosar dupa aproape sase ani, primarul Vlad Oprea ne-a declarat: „ A fost un lucru firesc si normal. Avem peste 500 de dosare. Nu avem niste criterii speciale, ci se analizeaza fiecare dosar in parte.

Cotidianul