Cei mai saraci dintre romani vor primi faina si zahar de la UE, in 2008 si 2009, gratie unui program european de ajutorare a celor mai defavorizate persoane din comunitatea europeana.

Faina si zaharul furnizate de UE provin din fondurile de interventie comunitare si vor ajunge, in Romania, la persoanele care primesc venitul minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele aflate in centrele de asistenta, precum si la persoanele care beneficiaza de masa zilnica la cantinele de ajutor social. Beneficiarii vor primi aceste produse din toamna, probabil inainte de alegerile parlamentare.

Guvernul a aprobat ieri, printr-o hotarare, planurile pentru furnizarea acestor produse celor indreptatiti. Prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 1146/2007, Romaniei i s-a alocat suma de 15.355.270 euro pentru achizitionarea de faina de pe piata comuna, precum si 15.157 tone zahar din stocurile de interventie comunitare, in valoare totala de 23.126.824 euro.

Anul trecut, in cadrul unui program similar, au primit grau (96.712 tone) si zahar (11.986 tone) de la UE, in valoare de 16,49 milioane de euro, peste doua milioane de saraci din Romania. Ei au fost selectati in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, cu sprijinul autoritatilor locale.

Integral in Romania libera.