Doar 51,2% din cetateni sunt interesati de viitoarele alegeri locale. Increderea in institutia prezidentiala a coborat de la 37% la 34%.

Daca duminica viitoare s-ar desfasura alegeri, PDL le-ar castiga, obtinand 40% din voturile celor care si-au declarat o optiune electorala, arata un sondaj CSOP, efectuat intre 28 martie si 4 aprilie. Pe locul urmator s-ar situa PSD, care beneficiaza de 28% din intentia de vot. Liberalii ar strange 12% din optiunile electorale, PNG - 7%, iar UDMR - 6%. Celelalte partide nu ar trece de pragul electoral de 5%. Circa 24% din cei chestionati nu sunt hotarati cu cine sa voteze, 10% nu ar vota, iar 5,2% nu raspund la aceasta intrebare.

Interesul populatiei pentru viitoarele alegeri locale este relativ scazut. Doar 51,2% sunt destul de/foarte interesati. Popularitatea primariilor este destul de mare - 43% din cei chestionati avand incredere multa sau foarte multa.

Potrivit sondajelor efectuate de CSOP, PSD a crescut, in ultimul an, cu noua procente. Si PNL a inregistrat o crestere, de la 7%, in aprilie 2007, la 12%, in martie 2008. PDL avea, in martie 2008, acelasi procent electoral ca PD in aprilie 2007. Din datele CSOP, rezulta ca PD si PLD ar fi putut obtine, daca ar fi candidat separat, mai multe voturi decat formatiunea rezultata in urma fuziunii lor.

Dupa ce, la inceputul lunii martie, presedintele Traian Basescu a vorbit despre „tonomatele cu euro“ din presa, increderea in mass-media a crecut cu 8%, rezulta din datele CSOP. Astfel, in februarie 2008, doar 42% din cei chestionati aveau incredere multa sau foarte multa in presa, dar in sondajul ale carui date au fost colectate intre 28 martie si 4 aprilie, aceasta cota a crescut la 50%.

In schimb, in acelasi interval de timp, increderea in institutia presedintiei a coborat de la 37% la 34%. Cu o cota de incredere de 77%, Biserica ramane cea mai credibila institutie din Romania, pe locul doi fiind Armata - 61%, urmata de presa.

Integral in Evenimentul Zilei