Iesita recent din puscarie, dupa cinci ani petrecuti dupa gratii, Ioana Maria Vlas continua sa arate cu degetul spre adevaratul gropar al FNI, Sorin Ovidiu Vintu. Intre un periplu la Politie - unde trebuie sa se prezinte periodic, sau la o televiziune unde "latra" in zadar, Ioana Maria Vlas a acceptat miercuri, cu putina vreme inainte sa apara la Realitatea TV a lui Vintu, sa acorde un interviu reporterilor cotidianului nostru. Extrem de concisa, Vlas a povestit cu lux de amanunte, pe parcursul a peste 120 de minute, dedesubturile afacerilor care au condus la falimentarea FNI. Desi se declara dispusa sa lupte pentru aflarea adevarului pana in clipa in care va inchide ochii, Vlas nu nutreste speranta ca autoritatile statului vor tine cont de dovezile existente in dosarul FNI si nu-l vor pedepsi niciodata pe autorul celei mai mari escrocherii postrevolutionare, Sorin Ovidiu Vintu. Si aceasta, din cauza ca in acest megascandal financiar sunt implicate nume grele din toate structurile statului.

Interviu in exclusivitate cu Ioana Maria Vlas:

Reporter: Stiati la momentul la care v-ati implicat in administrarea FNI ca SOV Invest nu avea o banca depozitara pentru Fond, asa cum cerea legea?

Ioana Maria Vlas: Eu am fost presedintele Gelsorului si Vintu voia sa faca un fond de investitii. Si pentru ca tot eram la indemana, eu am scris documentele de constituire. De aceea m-au facut astia "mama FNI". Dar a scrie niste documente de constituire, conform legii - ca altfel nu-l autoriza nici dracu' - nu mi se pare a fi nicio vina si nicio culpa. Da? Fondul a avut un alt presedinte, o alta conducere... Eu nu am fost implicata in FNI cu absolut nimic pana la un punct. Da? Deci atata am facut eu. In schimb, in 1998, Vintu m-a contactat si mi-a spus: "Vrei sa preiei FNI-ul?". Si eu am spus: "Da!". Sigur ca stiam ca FNI nu avea banca depozitara. Ati uitat ca am fost presedintele UNOPC (n.r. - Uniunea Nationala a Organizatiilor de Plasament colectiv)? Eu am ordonat control la FNI. Si? Ce s-a intamplat?

R: Exista documente care arata urmele privind implicarea lui Sorin Ovidiu Vintu in FNI...

I.M.V.: Care dintre ele?

R: Desi nu exista niciun contract parafat intre Vintu si FNI, totusi el a primit 198 de milioane de lei vechi intr-un cont personal, cu titlul de comision de adminstrare al Fondului in conditiile in care el nu avea nicun contract incheiat cu SOV Invest.

I.M.V.: Vintu spune sus si tare ca nu s-a implicat personal in operatiunile de administrare a FNI. Si totusi, unul dintre interpusii sai, Nicolae Popa, i-a virat "din greseala", pe 27 martie 1996, circa 198 de milioane de lei intr-un cont personal reprezentand "comision de administrare". Aceasta, in conditiile in care SOV Invest nu a incheiat niciun contract de aceasta natura cu Vintu personal pentru FNI.

R: Au fost singurii bani virati ilegal lui Vintu?

I.M.V.: Nu. FNI a fost capusat de Vintu prin Gelsor, Imola, SGI etc. Cautati rapoartele financiare ale Gelsorului din ultimul an si o sa vedeti ca era pe pierdere. Dar avea un nivel de trai de intepeneai (n.r. - zambeste)...! O sa-ti dau...Stii cum mergeau banii catre Vintu? Astazi SOV Invest incasa bani, drept comisioane, de la FNI, tot astazi se virau in Gelsor banii, chipurile pentru ca exista un contract de colaborare. Nu stiu care contract de colaborare, pentru ca singurul contract valid si legal intre cele doua companii (n.r. - SOV Invest si Gelsor) era cel in baza caruia Gelsor era broker al SOV Invest, ca eu nu puteam opera direct pe piata. Asa... In aceeasi zi, banii de la SOV Invest se duceau in contul personal al lui Vintu. Exista documente bancare privind acest circuit. In vremea cand eu eram presedinte, dupa ce aflam (n.r. - despre respectivele transferuri bancare), faceam spume. Si? Si? Si ce daca faceam spume?

Integral in Curentul