Dupa un an de mandat la conducerea Ministerului Educatiei, Cristian Adomnitei va ramane in istorie ca ministrul stelutelor si al reformelor controversate. Tezele cu subiect unic au devenit criteriu de admitere la liceu, variantele de subiecte la bacalaureat au bareme schimbate, in unele scoli din Spania si Italia au fost introduse cursuri de limba si civilizatie romaneasca pentru copiii celor plecati la munca, s-a investit in infrastructura scolilor si universitatilor, desi nu peste tot se vad rezultatele.

Felul in care s-au intamplat toate acestea a starnit nemultumirea unei mari parti a parintilor, elevilor si profesorilor.

Nu au lipsit gafele, care au adus in discutie pregatirea lui Adomnitei, una fara legatura cu domeniul luat in primire: inginer in constructii.

La inceputul lunii viitoare, Adomnitei va intra in concediu pentru a-si pregati campania electorala pentru Primaria Iasiului. Asta in conditiile in care se apropie tezele cu subiect unic, examenul de bacalaureat, repartizarea elevilor la licee, iar legile educatiei raman in proiect. Atributiile actualului ministru vor fi preluate de secretarul de stat pentru invatamant superior, Remus Pricopie, care va avea si drept de semnatura in locul sau.

Comisia pentru examenul de bacalaureat va fi condusa de secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, iar de coordonarea tezelor cu subiect unic se va ocupa Gabriella Pasztor, secretar de stat pentru invatamant in limba minoritatilor.

Teze subiective si lucrari nefinalizate

TEZELE. Introduse in mare graba, tezele semestriale cu subiect unic raman un criteriu controversat de admitere la liceu, atata vreme cat evaluarea elevilor se face in scoala in care invata acestia. Dorinta unor scoli de a avea rezultate bune la aceste examene poate provoca discriminarea unei parti a elevilor proveniti din scolile de prestigiu, care nu-si permit sa procedeze la fel.

STELUTELE. In timpul unei vizite in judetul Braila, in mai 2007, Cristian Adomnitei a fost pus la punct de elevi, la o intrebare despre numarul stelutelor de pe steagul UE. Ministrul i-a contrazis pe copiii care au raspuns „12“, spunand ca pe steag sunt 15 stelute. Mai tarziu, a dat vina pe consilieri, care l-ar fi informat gresit.

LUCRARI. Cu putin timp inainte de inceperea actualului an scolar, o parte din banii pentru reabilitarile unitatilor de invatamant ramasesera necheltuiti. Situatia a fost semnalata tarziu de ministrul Adomnitei, care a dat vina pe autoritatile locale, responsabile de cheltuirea banilor. Inspectoratele scolare au insa si ele o mare parte din vina, intrucat ar fi trebuit sa urmareasca traseul banilor si sa faca presiuni acolo unde au fost intarzieri.

BATAIE PE GRADINITE. Invatamantul prescolar ar putea deveni obligatoriu odata cu adoptarea pachetului de legi ale educatiei, in conditiile in care numarul de locuri din gradinite este mult mai mic decat cel al copiilor.

Evenimentul Zilei