Pe ultima suta de metri, inainte de alegeri, ministrii dau cadou afaceri de milioane de euro, de la stat. Suvenirurile sub forma de bani publici ii asigura omului politic o lunga cariera. Nu va fi uitat de cei pe care i-a cadorisit si, cind ii va fi mai greu, in campanie, i se va intoarce serviciul. Uneori se mai intimpla si invers. Adica omul politic este mai intii servit in campanie si plateste la final, cind e pe functie de stat, cu cadouri traduse in fonduri publice. In cele ce urmeaza, veti gasi schema unei astfel de tranzactii: putere contra bani de la stat.

Ce face Oficiul National al Registrului Comertului si de citi bani

ONRC este o institutie de interes public, care functioneaza astfel: are filiale in fiecare judet. Cele 42 de filiale judetene inregistreaza, stocheaza si grupeaza datele despre toate societatile comerciale din tara. Datele sint centralizate apoi la nivelul Oficiului National. Filialele functioneaza pe linga cele 42 de tribunale judetene, iar ONRC tine de Ministerul Justitiei. Oricine vrea sa-si faca o societate comerciala in Romania trebuie sa plateasca obligatoriu o taxa de inregistrare la oficiul judetului unde va fiinta firma.

Apoi, sint o puzderie de alte servicii oferite de ONRC si ORC-uri judetene contra cost: diverse date despre firme, statistici, situatii financiare, informatii furnizate pe diverse criterii. Se string anual din in¬registrari de firme si furnizare de date in jur de 35.000.000 de euro. Banii nu se duc la bugetul statului, ci se folosesc exclusiv de catre oficii, sub obladuirea oficiului national, la imbunatatirea serviciilor specifice lor.

Cu 35.000.000 de euro, chiar s-au imbunatatit serviciile

acestor institutii de interes public. S-a reusit in primul rind performanta de a putea inregistra o firma noua in trei zile si nu intr-o luna, cum era pina-n 2004. Rapoarte oficiale internationale au clasat Romania pe locul 7 in lume la usurinta de a deschide o societate comerciala si pe locul 9 la simplitatea de a o inchide. Deci ONRC este, pe bune, una dintre putinele institutii ale Ministerului Justitiei cu o situatie pe roze.

Prea tentanta insa pentru baietii destepti din PNL,

care i-au dat tircoale ani buni. Instrumentul care poate da peste cap sacul cu milioanele de euro ale Registrului Comertului, ca sa le deserte in buzunarele lor, este Camera de Comert a Romaniei. Desi suna pompos, cu nuanta patriotarda, Camera de Comert a Romaniei este o simpla asociatie privata a unor societati particulare.

Are 42 de filiale, in fiecare judet. Ca patron de societate, e la alegerea ta daca vrei sau nu sa devii membru al camerei de comert din judet. Dai banu’ ca sa te inscrii si figurezi ca membru. Ai ulterior niste posibile beneficii. Sa spunem ca firma ta are ca obiect de activitate tricotatul izmenelor.

La un moment dat, Camera de Comert a Romaniei decide sa organizeze un tirg de izmene la Turtucaia, unde sa vina producatori izmenari din toata lumea sa se intilneasca cu purtatorii de izmene din Romania. Camera de Comert inchirieaza un complex de odai in Turtucaia, unde se poate organiza cu succes Tirgul de Izmene.

Apoi te contacteaza si pe tine, ca membru, si te invita sa participi la tirg cu izmenele firmei tale. Platesti Camerei de Comert faptul ca participi, ca ti se da stand, dar ai parte de un pret preferential, fiindca esti membru al Camerei. Firmele producatoare de izme¬ne, care nu sint membre ale acestei asociatii numite Camera de Comert, vor plati mai mult ca sa participe la tirg. Asta daca le intereseaza sa participe.

Pe scurt, camerele de comert din judete si Camera de Comert a Romaniei sint niste organizatii private si facultative, care ii deservesc in special pe membrii lor.

Academia Catavencu