Presa in diagonala: Turcia vrea un mai mare control asupra Nabucco, Europa revine la carbune, iar Bulgaria a avut cu aproape 25% mai multi turisti in iarna lui 2008
Turcia vrea un mai mare control asupra Nabucco. Europa vrea ca Turcia sa fie un coridor de tranzit de-a lungul gazoductului Nabucco, cu o ruta de 3300 kilometri dinspre Marea Caspica spre Austria. Insa, Turcia vrea mai mult control: sa actioneze ca un centru regional energetic, sa colecteze gaze din Est si sa cumpere gaze pentru consumul intern sub pretul pietei, iar restul gazelor sa tranziteze spre Europa contra unei taxe variabile. "Nabucco este un proiect de demonstratie a intentiei Turciei de a adera la Uniunea Europeana", spune Brendan Devlin, adjunctul lui Jozias van Aartsen, negociator al UE pentru Nabucco, conform Turkish Daily News.
Pietele emergente din Europa de Est sunt mai vulnerabile la orice inrautatire a crizei globale a creditelor decat cele din Asia sau America Latina, potrivit Standard & Poor's. Agentia de rating a realizat un tabel cu 40 de state cu piete emergente, bazat in parte pe dependenta acestor tari de intrarile de capital strain. Tarile din Europa de Est au fost printre cele mai slabe in asa-numitul indice de vulnerabilitate din punctul de vedere al lichiditatilor, singurele state din afara regiunii care au facut parte din acest grup fiind Libanul si Africa de Sud, a declarat S&P. Islanda - care nu este oficial o piata emergenta, dar care are o corelatie stransa cu conditiile din clasa de active - a fost prima pe lista celor mai vulnerabile, urmata de Romania, Liban si Turcia, relateaza Financial Times.
Europa revine la carbune. Desi expertii sunt de acord ca trebuie reduse emisiile de carbon pentru a pune capat incalzirii globale, unul dintre principalii producatori de electricitate din Italia, Enel, trece de la petrol la carbune, cel mai toxic combustibil. In urmatorii cinci ani, productia realizata pe baza de carbune va creste la 50%. Din cauza cererii mari si a pretului ridicat la petrol, se asteapta ca in mai multe tari europene sa se treaca la productia pe baza de carbune, scrie The New York Times.
Berlinul recurge la tehnologie pentru a aduce inapoi Zidul Berlinului. Incepand de saptamana viitore, turistii din Berlin vor putea folosi un dispozitiv pe baza de tehnologie GPS pentru a vedea exact unde se afla Zidul Berlinului. Mai putin de doua mile din fostul zid inca mai exista, insa cu ajutorul dispozitivului MauerGuide, turistii vor putea face un tur virtual al intregului zid, lung de 98 de mile, sustine The Independent.
Fermierii afgani renunta sa mai cultive opiu. Se asteapta ca recolta de opiu din Afganistan sa se reduca la jumatate anul acesta, dupa ce in 2007 a atins un nivel record - 93% din recolta mondiala de opiu. Motivul pentru aceasta scadere il reprezinta scaderea pretului pentru opiu, si criza alimentara mondiala, care a determinat cresterea pretului pentru grau. In aceste conditii, mai multi fermieri s-au decis sa cultive grau, pentru a obtine venituri mai mari din vanzarea acestuia, scrie Financial Times.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU