Cazurile Ioan Rus si Romulus Mailat, romanii acuzati de agresiuni sexuale in Italia, au aprins clasa politica, inaintea turului doi al alegerilor locale din Peninsula. Alianta lui Berlusconi, viitorul premier de la Roma, ataca stanga pe tema infractorilor romani si propune solutii radicale, dar imposibil de aplicat. Politicienii italieni, aflati in campanie electorala pentru Primaria Romei, se folosesc de faptele ingrozitoare ale celor doi romani acuzati de agresiune sexuala si fizica. Una dintre solutiile radicale este reintroducerea vizelor pentru romani.

Printre criticile aduse stangii cu care duminica isi disputa Primaria Romei, alianta de dreapta condusa de Silvio Berlusconi, care urmeaza sa formeze guvernul de la Roma, declara ca vrea sa schimbe regulile europene privind libera circulatie a persoanelor in spatiul european sau chiar sa reintroduca vizele pentru romani.

Berlusconi, liderul partidului Poporul Libertatii (PdL) si, incepand de saptamana viitoare, noul premier al Italiei, a declarat, citat de „Il Tempo“, ca intentioneaza sa demareze negocieri cu Bucurestiul „pentru a obtine o derogare de la normele UE, care sa permita filtrarea afluxului de imigranti“. „Prodi (premierul demisionar de stanga - n.r.) nu a miscat un deget cand s-au deschis frontierele pentru Romania. Putea negocia un moratoriu pentru reducerea libertatii de acces a romanilor in Italia, asa cum au facut toate tarile importante din Europa“, a declarat Berlusconi.

Restrictiile temporare prevazute de tratatele UE si utilizate de o serie de tari comunitare vizeaza numai limitarea dreptului la munca, si nu la libera circulatie a cetatenilor UE. O pozitie mai dura a afisat Gianfranco Fini, liderul formatiunii nationaliste Alianta Nationala, inglobata in prezent de PdL, care a declarat, citat de AGI, ca nu exclude reintroducerea vizelor pentru romani.

Mai moderat, Franco Frattini, care a anuntat ca va decide pe 29 aprilie daca va parasi postul de comisar european pentru Justitie, Drepturi si Libertati pentru a ocupa portofoliul Externelor in guvernul Berlusconi, a cerut revizuirea Directivei UE 38/2004. Textul permite tarilor UE sa limiteze dreptul de sedere al cetatenilor din alte state UE, in functie de veniturile realizate. Frattini a apreciat ca actul normativ este „invechit“ si a pledat pentru „intarirea unor aspecte privind siguranta publica“. El a exclus insa expulzarile in masa pe criteriul nationalitatii.

Integral in EvZ.