O inregistrare audio detinuta de Cotidianul arata cum se negocia o mita uriasa intre un demnitar din guvernul Nastase si directorul unei firme, amenintat ca i se inchide afacerea. 95 la suta din bani ar fi mers la premier, restul la subordonatii sai.

Inregistrarea audio, care a ajuns si in posesia DNA, are o durata de aproape 27 de minute si reda o conversatie intre Liana Iacob, secretar de stat in perioada 2001-2002 in guvernul Nastase, si Marco Maximilian Katz, director al firmei EDF, care opera la acea vreme magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni.

Discutia dintre cei doi a avut loc acasa la Liana Iacob, dupa ce Sorin Tesu, fost sef de cabinet al premierului PSD, se intalnise cu Rick Weil, patronul EDF, in parcarea hotelului Hilton din Bucuresti si-i ceruse (atat conform lui Weil, cat si Lianei Iacob, asa cum demonstreaza si inregistrarea) o mita de 2,5 milioane de dolari in schimbul pastrarii contractului de exploatare a magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni.

Dupa un schimb de amabilitati intre cei doi si discutii de complezenta despre Casa Lianei Iacob, despre amenajarea acesteia, despre cainii secretarului de stat, discutia trece intr-un registru „de afaceri“.

Vorbeste Liana Iacob: „Nu stiu de ce ati vrut dumneavoastra sa stam de vorba, dar eu stiu de ce ati vrut. Eu, pana la urma, eu, eu am inteles, am auzit ca ati fost supusi la niste presiuni mari, dar, si ati fost supusi la niste presiuni foarte mari, am inteles, din partea diversilor acesti golani, ca altfel nu pot sa le spun, ca eu stiu ca-s niste golani. Acesti domni nu au avut nici un mandat. N-au avut nici unul. Insa eu m-am lamurit despre ce e vorba“.

Citeste integral si asculta inregistrarea audio in Cotidianul