• Revista germana "Der Spiegel" a anuntat ca va intenta actiune penala impotriva serviciilor de informatii externe, dupa ce acestea au recunoscut faptul ca l-au spionat pe unul din jurnalistii din corpul redactional, anunta Reuters. Intr-o declaratie, "Der Spiegel" arata ca serviciile secrete si-au prezentat scuze jurnalistei Susanne Koelbl, pentru faptul ca i-au interceptat si citit emailurile schimbate cu un politician afgan, in cursul anului 2006. "Der Spiegel" a opinat ca aceasta fapta constituie o incalcare majora a libertatii presei. Se asteapta inca reactia agentiei de informatii germane BND.
  • La doua luni dupa secesiunea de Serbia, Kosovo a specificat clar ca doreste sa adere la UE, stabilind anul 2015 ca tinta sa de aderare, informeaza EUobserver. Kosovo va cauta "semnale clare" ale perspectivelor sale de aderare la intalnirea ministrilor de externe din UE de saptamana viitoare de la Luxemburg (28-29 aprilie) - actiune ce ar putea da batai de cap din punct de vedere politic atat timp cat un numar de tari membre UE refuza sa recunoasca noul stat. Cipru, Grecia, Romania, Spania si Slovacia sunt cele mai sceptice sa aprobe actiunile unilaterale ale Kosovo pentru independenta.
  • SUA au acuzat oficial Coreea de Nord ca a ajutat Siria in efortul sau de a construi un reactor nuclear ascuns, scrie The Independent. Acuzatia a fost facuta dupa ce oficiali din serviciul de informatii au prezentat membrilor Congresului american dovezi ca Phenianul a ajutat la construirea unui reactor nuclear care a fost distrus anul trecut, in timpul unui raid israelian. Cooperarea dintre cele doua tari ar fi avut loc in timp ce guvernul american se forta sa obtina denuclearizarea Coreei de Nord, impreuna cu un inventar al tuturor activitatilor nucleare, inclusiv al celor de proliferare. Siria a dezmintit in repetate randuri ca ar avea vreun program nuclear.
  • Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca este fortata sa-si intrerupa activitatea umanitara in Fasia Gaza, din cauza blocadei continue impusa de Israel asupra livrarilor de combustibil catre acest teritoriu palestinian. Potrivit Associated Press, un inalt oficial al forului mondial a precizat ca ajutoarele umanitare catre 700.000 de refugiati vor fi sistate, in cazul in care Israelul nu va permite livrarea unor cantitati suplimentare de combustibil in Fasia Gaza. Din luna iunie a anului trecut, Israelul a inceput sa reduca din cantitatile de combustibil destinate Fasiei Gaza, incercand astfel sa exercite presiuni asupra militantilor Hamas pentru a-i convinge sa puna capat atacurilor cu rachete pe teritoriul israelian.In privinta aprovizionarii cu combustibil, Fasia Gaza este total dependenta de Israel, iar ONU le-a cerut in repetate randuri israelienilor sa renunte la restrictiile impuse.
  • Presedintele Turkmenistanului a cerut parlamentului sa anuleze decizia predecesorului sau de a numi lunile si zilele saptamanii dupa numele sau, al mamei sale si al simbolurilor nationale. Presedintele Gurbanguly Berdimuhammedov a subliniat ca masura reflecta dorinta poporului turkmen. Fostul presedinte, Saparmurat Niyazov, a renumit luna ianuarie dupa numele sau, iar luna aprilie dupa numele mamei sale. Masura luata de domnul Berdimuhammedov este ultima dintr-un sir de anulari a deciziilor fostului presedinte, printre care si ridicarea interdictiilor impuse baletului de opera si spectacolelor de circ, scrie The Guardian.
  • Corpul deshumat al unuia dintre cei mai cunoscuti sfinti, Padre Pio, va putea fi privit pentru prima data de la moartea sa, care a avut loc in urma cu 40 de ani, relateaza BBC. Aproximativ 50.000 de pelerini catolici s-au adunat in sudul regiunii italiene Puglia, pentru a se inchina la moastele lui Padre Pio. Calugar capucin, Padre Pio a trait zeci de ani cu ceea ce pareau a fi rani sangerande la picioare si maine, similare cu cele asociate crucificarii lui Iisus Hristos. Scepticii l-au acuzat de rani false, iar un corespondent afirma ca trupul exhumat nu prezinta nici o urma a ranilor.