Pana sa inceapa oficial campania pentru locale, guvernul isi cauta sustinatori in randul preotilor, ademeniti fie cu fonduri pentru reabilitarea bisericilor, fie cu garantii pentru finantari viitoare. Inainte de locale, executivul a pus la bataie un milion de euro din fondul de urgenta, pentru construirea si renovarea a 121 de biserici. In plus, guvernul „a cinstit“ Patriarhia cu un sediu la Paris pentru Mitropolia romanilor din Europa Occidentala.

Pentru a sensibiliza clerul, un veritabil motor de mobilizare la urne, mai ales in mediul rural, executivul a scos din fondul de rezerva pe care il are la dispozitie mai bine de un milion de euro pentru reabilitarea urgenta sau chiar construirea de lacase de cult. In plus a scutit, de ieri, Patriarhia de la cheltuirea unei sume de minimum un milion de euro, oferindu-i gratuit un sediu langa Paris pentru mai-marii preotimii din strainatate. O alta mostra de bunavointa preelectorala le-a fost aratata si adventistilor de ziua a saptea, carora guvernul le-a recunoscut recent statutul, incluzandu- i oficial pe lista cultelor finantate de stat.

Un milion de euro din fonduri de urgenta

Printr-o decizie din 26 martie, dar tinuta secreta pana pe 24 aprilie, cand a ajuns in Monitorul Oficial, guvernul a pompat primariilor PNL, UDMR si PSD mai bine de un milion de euro din fondul de urgenta pentru 121 de biserici. Sumele variaza de la 1.500 de euro, in comune, la 150.000 de euro pentru o noua biserica la Iasi, ajungand insa la mai toate cultele religioase.

Integral in Evenimentul Zilei