• Astazi se sarbatoreste, pentru prima oara, Ziua mondiala a malariei, pentru a marca boala care ucide un milion de oameni in fiecare an, informeaza BBC. Organizatia Mondiala a Sanatatii spera ca evenimentul sa atraga mai mult sprijin pentru combaterea bolii. 90 la suta din cazurile de malarie sunt in Africa, fiind principala cauza a mortii copiilor africani. In fiecare an, pana la cinci milioane de persoane sunt infectate.
  • Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a criticat Statele Unite in legatura cu acuzatiile Washingtonului potrivit carora Siria ar incerca sa construiasca un reactor nuclear secret cu ajutorul Coreii de Nord. Directorul AIEA, Mohamed ElBaradei, a declarat ca agentia va trata aceste acuzatii cu toata seriozitatea si va declansa, totodata, o investigatie, sustine New York Times. Domnul Elbaradei a criticat, de asemenea, ceea ce el a numit "intarzierea" in primirea informatiilor din partea Statelor Unite referitoare la Siria.
  • Un oficial al Natiunilor Unite afirma ca gruparile insurgente si formatiunile paramilitare din Irak recruteaza copii in vederea comiterii de atentate violente, relateaza Associated Press. Reprezentantul special al ONU Radhika Kumaraswamy a declarat in Iordania, la sfarsitul unei vizite de o saptamana in Irak, ca din 2004 tot mai multi copii au fost recrutati de diverse grupari, unii dintre ei devenind atentatori sinucigasi. Aceasta confirma temerile militarilor americani, care au dat publicitatii, luna trecuta, o inregistrare video in care apareau copii instruiti sa manuiasca arme si sa rapeasca persoane.
  • Armata americana din Japonia a anuntat ca un puscas marin de pe insula Okinawa va ajunge la Curtea Martiala din cauza acuzatiilor de violare a unei fete de 14 ani, anunta BBC. Puscasul este acuzat ca a atacat-o pe tanara japoneza in masina sa in luna februarie anul acesta. Circa jumatate din cele 50.000 de militari americani din Japonia sunt dislocati in Okinawa.
  • Potrivit Reuters, Natiunile Unite considera ca Tadjikistanul are nevoie urgenta de ajutor pentru a combate invazia de lacuste care ameninta recoltele si hrana a peste doua milioane de oameni. Lacustele sunt daunatori comuni in regiune, dar atacul din anul acesta este extrem de grav si risca sa afecteze si alte tari. Tadjikistanul se straduieste sa depaseasca iarna grea, una din cele mai friguroase si mai pline de precipitatii din ultimele cateva decenii.
  • Peste 10.000 de australieni, neo-zeelandezi si turci s-au adunat la Gallipoli, la a 93-a aniversare a debarcarii aliatilor in aceasta peninsula, in primul razboi mondial, scrie Euronews. Pe 25 aprilie 1915 a inceput campania sangeroasa pentru cucerirea peninsulei, in care si-au pierdut viata peste 100.000 de soldati turci si aliati. La ceremonie sunt comemorati australienii si neo-zeelandezii morti in toate razboaiele. Turcii vor organiza o ceremonie separata, in memoria Regimentului 57, care a pierit aparand regiunea Gallipoli.