Fostul ministru al Afacerilor Externe nu a luat cu sine, la parasirea prin demisie a acestei functii - in urma scandalului Crulic -, cateva dintre cadourile protocolare primite in exercitarea demnitatii in anul 2007.

Conform listei cadourilor oficiale primite de Adrian Cioroianu - bine dosita pana acum de privirile publicului si obtinuta de Cotidianul dupa insistente -, in anul care a trecut, acesta a primit 20 de cadouri, dintre care 17 in valoare de 935 de euro si trei evaluate la 190 de dolari SUA.

La plecare, fostul ministru al Afacerilor Externe a lasat in patrimoniul ministerului cinci dintre aceste cadouri: patru in valoare de 245 de euro si unul estimat la 30 de dolari SUA.

Printre mostenirile marca Adrian Cioroianu lasate la sediul din Aleea Modrogan al MAE se numara si Fete de Perna Nigeria in valoare de 30 de dolari SUA, asa cum sta scris la pozitia cu numarul trei a listei cadourilor oficiale. Tot in patrimoniul MAE, fostul ministru a mai lasat, probabil neimpresionat de cum a fost reprezentat de pana artistului, „caricatura inramata“ realizata de C. Patrascan, de 30 de euro.

Nici medalia comemorativa a Bisericii Ortodoxe Romane din Paris, evaluata la 20 de euro, nu a fost luata de Adrian Cioroianu la plecare. La toate acestea se adauga un album foto, de 45 de euro.

Printre cadourile pe care le-a luat, totusi, la parasirea MAE, la loc de frunte, la pozitia numarul unu a listei, stau butoni camasa SUA, evaluati la 110 dolari americani. In absenta unor explicatii din partea MAE, se poate deduce ca este vorba despre celebrii butoni pe care i-a facut cadou lui Adrian Cioroianu secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, la vizita de pomina din vara anului trecut la Washington, atunci cand nu mai contenea sa ii spuna acesteia „Yes-yes, of course“.

Cioroianu s-a mai ales cu inca o pereche de butoni cadou - conform listei oficiale -, dar acestia au o valoare de numai 50 de euro. Nu a uitat la MAE nici cadourile primite din China: un costum traditional, un serviciu de ceai si un vas din portelan, nici o cutie decorativa din lemn, de 50 de euro, si placheta omagiala a orasului Alexandria, de 25 de euro.

Fostul ministru al Afacerilor Externe va putea admira in colectia personala si amfora in valoare de 35 de euro, precum si sfesnic mozaic - menorah de 30 de euro. In afara de cel lasat in patrimoniul ministerului, Adrian Cioroianu a mai luat acasa alte doua albume foto - unul evaluat la 50 de euro, iar celalalt la 35 de euro.

Cotidianul