Ati definit securitatea ca fiind “prioritatea prioritatilor” pe agenda dumneavoastra de primar al Cetatii Eterne. Cum vedeti raportul dintre imigratie si siguranta nationala?

Noi nu-i blamam pe imigrantii care sosesc in tara noastra sa lucreze si sa traiasca in mod onest respectand legile italiene. In platforma mea program la primaria Romei sustin necesitatea adoptarii unei linii dure si asa-zisa “toleranta zero” impotriva imigrantilor clandestini si a cetatenilor straini care comit infractiuni. Este insa necesar ca aceasta viziune politica sa fie valabila si pusa in practica pentru toti infractorii, indiferent de nationalitatea acestora, fie ca sunt ei italieni sau romani etc.

In colaborare cu guvernul central, dorim sa oferim garantia securitatii si a unei existente linistite atat locuitorilor Romei, cat si tuturor persoanelor care traiesc senzatia lipsei de siguranta, cu povara fricii de a fi victime ale infractorilor.

Ce intelegeti prin “toleranta zero”, termen folosit in platforma dumneavoastra program si utilizat adesea in anumite discursuri politice referitor la imigratie?

Prin “toleranta zero” inteleg inchiderea imediata a campurilor nomade abuzive, deplasarea progresiva a tuturor celor legale departe de zonele locuite, precum si desfiintarea tuturor baracilor existente pe teritoriul metropolei unde, asa cum se poate constata si din paginile de eveniment ale publicatiilor, se amplifica pe zi ce trece infractionalitatea, violenta, exploatarea femeilor si a copiilor.

Solicitam, printre altele, expulzarea imediata de la Roma a celor peste 20 de mii de persoane nomade si a imigrantilor care au violat legea; persoane oricum pasibile de expulzare si daca se face referinta doar la normele deja in vigoare. Vom actiona impotriva oricarei forme de exploatare a copiilor si a femeilor. In acest sens, vom combate in mod special prostitutia si racolarea minorilor pentru a-i forta sa fure sau sa cerseasca.

Insusi fostul ministru de Externe al tarii voastre, Adrian Cioroianu, a definit autoritatile italiene “tolerante” in ceea ce priveste problema baracilor si a cersetorilor. Nu cred ca in Romania s-ar tolera instalarea unui camp de persoane de etnie roma intr-un parc din Bucuresti. Tot la fel, nici noi nu putem tolera acest lucru.

Va accepta Bruxelles-ul o asemenea masura?

Normele privind libera circulatie au fost adoptate anterior ivirii numeroaselor probleme legate de aderarea noilor state. Este nevoie, daca dorim ca populatia sa priveasca institutiile cu incredere si optimism, ca acestea sa garanteze cetatenilor siguranta si linistea publica ce adesea lipsesc.

Ce ar trebui sa faca politicienii de la Bucuresti pentru a opri actele de infractionalitate comise de cetatenii romani in Italia?

Privim la viitor cu optimism. Mi-a facut placere sa aflu ca premierul roman Calin Popescu Tariceanu i-a telefonat recent lui Silvio Berlusconi pentru a discuta in legatura cu violentele comise de cetatenii romani in Italia si pentru a stabili o intrevedere dupa ce Berlusconi va fi instalat in mod efectiv in functie. Pentru a combate fenomenul imigratiei necontrolate sunt necesare cooperarea si realizarea unor acorduri bilaterale. Pe de o parte, Guvernului roman ii revine obligatia de a asigura un control al fluxurilor de cetateni care parasesc tara, iar Italia, la randul sau, trebuie sa stie cine intra si cine traieste pe teritoriul sau.

Cum sunt perceputi romanii in Peninsula?

De ani buni traiesc si lucreaza la Roma numerosi romani. Tocmai pentru a conduce si aceasta parte importanta a comunitatii noastre constituita de imigrantii romani onesti, nu putem accepta ca o minoritate de straini care comite acte infractionale sa maculeze cu atrocitatile sale imaginea unui oras deschis, tolerant si cu o populatie alcatuita din numeroase comunitati diferite. Relevant in acest sens este faptul ca pe una din listele noastre la primaria Romei a candidat o actrita romana, Ramona Badescu, care traieste si lucreaza cu succes de ani buni in Italia.

Ce ar trebui intreprins pentru a opri valul de infractiuni comise de imigrantii romani in Peninsula?

Prea multa vreme Italia a fost considerata de catre multi infractori o tara unde se poate sosi oricum, fara dificultate. Un loc unde, cu aceeasi facilitate, se pot comite infractiuni si trai la marginea societatii fara ca acei vinovati sa fie vreodata prinsi sau sa existe certitudinea condamnarii acestora. Este evident ca trebuie sa intoarcem foaia si sa aratam tuturor ca in Italia legile se respecta. Numai astfel vom putea evita in viitor crime groaznice precum acelea petrecute in ultima vreme la Roma.

Cotidianul