Au nevoie barbatii de o zi a lor? Misoginii zic ca barbatul oricum are 365 de zile pe an in care femeia i se inchina. Feministele oscileaza intre generozitate si dubiu: „Daca ei considera ca au nevoie..., fie, n-o sa ne certam acuma din asta!“. In timp ce sexele se contreaza in „doctrine“, initiatorii proiectului de lege, care ar stabili ziua de 5 mai zi libera a barbatului, indeamna poporul la semnat sub influent a alcoolului.

„E dreptul nostru sa ne placa berea, femeile si fotbalul“, ne spune de cateva ori pe zi, in prime time, sponsorul campaniei. Abordarea e radical alta in Monitorul Oficial, unde ni se spune ca barbatii au nevoie de o zi libera ca s-o petreaca in familie, alaturi de copii, in contextul global al carierismului ce vaduveste familia de prezenta pretioasa a figurii paterne.

Listele cu semnaturi incropite pe coltul mesei pline de sticle vor ajunge la mana parlamentarilor, care vor decide, probabil, sa le dea barbatilor ziua libera in care sa-si ajute nevestele la spalat vase si copiii la facut temele. Initiatorii si sponsorii campaniei se fac ca nu vad diferenta de continut dintre cele doua mesaje si spun ca, pana la urma, important e sa avem inca o zi libera, ca si asa romanii sunt cei mai saraci in sarbatori legale, dintre popoarele Europei, iar stresul de prea multa munca n-a facut bine la nimeni. Daca barbatul are nevoie, asadar, de o zi sau ii sunt suficiente numai zece minute (cum zic carcotasii), nu mai conteaza. Pentru ca in tara in care voturile sunt cumparate cu mici si bere, e normal si ca ideile nascute la betie sa ajunga legi.

Integral in EvZ.