Dezbaterile ce au loc zilele acestea legate de distrugerea Capitalei din punct de vedere urbanistic nu trebuie sa-i ocoleasca pe reprezentantii bucurestenilor in administratia locala. Ei sunt cei care au aprobat ridicarea unor constructii care ulterior au generat scandaluri de proportii sau procese la fel de rasunatoare. Ziua de joi, 29 septembrie 2005 este emblematica pentru felul in care a functionat acest sistem. Consilierii generali au aprobat, cu o singura ridicare de mana si fara o dezbatere prealabila, o lista cu 72 de planuriurbanistice zonale (PUZ-uri) cu caracter de lege pentru locuitorii orasului, printre care se afla si unele dintre cele mai controversate din ultimii ani.

Printre acestea se numara Cathedral Plaza, mall-ul Obor, imobilul de la strandul Tineretului sau blocul "13 septembrie Tower". Interesant este faptul ca, desi faceau parte din partide diferite, nici unul dintre consilieri nu a indraznit sa deregleze masina de vot a administratiei generale a Bucurestiului. "Romania libera" a descoperit numeroase ilegalitati in sedinta din ziua respectiva, ilegalitati care acum sunt resimtite in mod direct de locuitorii acestui oras.

In dezbaterile legate de distrugerea Capitalei din punct de vedere urbanistic, un loc aparte trebuie sa-l aiba reprezentantii bucurestenilor in administratia locala. Ei sunt cei care au aprobat ridicarea unor constructii care ulterior au generat scandaluri de proportii sau procese la fel de rasunatoare. Ziua de joi, 29 septembrie 2005 este emblematica pentru felul in care a functionat acest sistem. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, cu o singura ridicare de mana si fara o dezbatere prealabila, o lista cu 72 de planuri urbanistice zonale, cu caracter de lege pentru locuitorii orasului, printre care se afla si unele dintre cele mai controversate din ultimii ani.

Desi reprezentau partide politice diferite, nici un consilier general nu a indraznit sa incalce consensul sedintei. "Romania libera" a descoperit o sumedenie de ilegalitati in sedinta din ziua respectiva, ilegalitati care sunt resimtite acum in mod direct de locuitorii acestui oras. Consilierii, reprezentanti ai tuturor partidelor, au votat pachetul de 72 de PUZ-uri (legi urbanistice locale) la pachet, fara sa clipeasca. S-au incalcat astfel, sustin persoane din administratia locala, prevederile a cel putin doua legi organice: cea privind amenajarea teritoriului si urbanismului (350/2001) si cea privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative (24/2000). Mai grav este ca multe dintre legile votate "la gramada" s-au dovedit a fi fost aprobate cu grave vicii de procedura.

Concret, toate PUZ-urile care au facut ulterior obiectul unor scandaluri media, unele ajunse in instanta, au, pe deasupra, numere de inregistrare fictive. Reporterii "Romaniei libere" au introdus numerele de inregistrare ale PUZ-urilor controversate in baza de date a Primariei (http://www4. pmb.ro/ wwwt/ dox/verifica.asp). Rezultatul, in toate cazurile, cu o singura exceptie, a fost acelasi: "Cautare fara succes! Verificati daca informatia ceruta este conforma cu bonul de inregistrare". Ca o dovada suplimentara a faptului ca numerele sunt fictive, am identificat in lista celor 72 numere de inregistrare (reale) mai mici date in zile ulterioare sau mai mari date in zile anterioare celor ale PUZ-urilor "controversate".

Romania Libera