In fata Palatului Regal din Piata Revolutiei, pe langa statuia lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu si „Tepusa” dedicata de Alexandru Ghildus victimelor comunismului, a aparut de cateva zile macheta in marime naturala a statuii ecvestre a regelui Carol I, urmand ca bucurestenii sa decida daca monumentul va ramane definitiv pe aceasta locatie.

Desi acesta este locul unde monumentul a stat pana in 1948, cand a fost distrus de comunisti, Ministerul Culturii vrea ca statuia sa fie reamplasata cam la doi kilometri distanta, in Piata Victoriei, „ca sa nu intre in aria de protectie a Tepei lui Ghildus”.

Ministerul Culturii a adus in discutie, in 2006, reamplasarea statuii ecvestre a regelui, realizata de sculptorul Ivan Mestrovic, cu ocazia „Anului Carol I”. La vremea respectiva, ministerul a hotarat sa cumpere drepturile de autor pentru macheta originala, realizata de Mestrovic, pentru ca monumentul sa fie reprodus dupa ele. Lucrurile nu au mers insa bine, deoarece mostenitorii celebrului sculptor nu s-au inteles la pret, iar drepturile de autor asupra machetei nu au mai putut fi cumparate.

„Ei, cand au pus teapa, m-au intrebat?”

Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Capitalei, ne explica ce s-a intamplat mai departe: „Daca am vazut ca Ministerul Culturii s-a impotmolit, am hotarat sa ne apucam noi de treaba si sa alegem un sculpor din Romania care sa realizeze statuia. O comisie formata din academicieni si sculptori l-a ales pe Florin Codre.

Ulterior, Consiliul general al municipiului Bucuresti a aprobat reamplasarea statuii in Piata Revolutiei, iar Comisia Nationala a Monumentelor si-a dat avizul din punct de vedere plastic. In ceea ce priveste amplasamentul, ei au spus Piata Victoriei, ca sa nu intre in aria de protectie a Tepei lui Ghildus. Or, ei cand au pus teapa acolo, m-au intrebat pe mine?

Gandul