Ministerul sanatatii din China cere tuturor comunitatilor sa grabeasca lupta impotriva unei boli virale care a afectat mii de copii, dupa ce bilantul mortilor a ajuns miercuri la 27. Pana acum, au fost raportate 15,799 de cazuri de bolnavi, potrivit agentiei Xinhua News, citata de AP.

Marti, o fetita de doi ani din provincia Hunan a murit din cauza acestei boli, dupa ce a fost o perioada in coma. Acesta a fost al 27-lea copil care a murit din cauza unei boli virale comune, care, in mod normal, nu cauzeaza mai mult decat febra si o iritatie.

Majoritatea cazurilor din China au fost puse pe seama enterovirusului 71 (EV-71). Acesta poate aparea intr-o forma mai grava, care poate provoca paralizie, afectiuni ale creierului sau chiar moartea.

Aceasta situatie aminteste de epidemia de SARS din 2003.

Ministrul Sanatatii, Chen Zu, a ordonat tuturor comunitatilor sa elaboreze un plan pentru a face fata epidemiei. Gradinitele in care se raporteaza asemenea cazuri vor fi inchise pentru doua sau trei saptamani, numarul activitatilor in grupuri mari va fi redus, iar in provincia Anhui, unde au murit deja 22 de copii, vor fi trimisi mai multi experti sa investigheze cazurile.

Printre simptomele acestei boli se numara febra, rani la nivelul gurii si iritatii cu basici. Virusul se ia cu usurinta pe calea aerului si afecteaza in special copiii cu varste pana in 10 ani.