Cotidianul: O romanca a descoperit o farama din materia lipsa din Univers
Romanca explica pentru cotidianul.ro importanta descoperirii. Universul este compus, in proportie de 95%, din substante cu compozitie inca necunoscuta: materie intunecata (21%) si energie intunecata (75%). Restul, circa 4 - 5%, este format din asa-numita “materie obisnuita”, barionica (protoni, neutroni etc.), din care suntem facuti si noi. “Dar, daca numaram toate obiectele – de exemplu stele, galaxii s.a.m.d –, si adunam toate masele acestor obiecte, nu ajungem la aceste procente, ci la jumatate din ceea ce s-ar astepta.
Si atunci intrebarea este: unde e restul?”, explica Aurora Simionescu pentru cotidianul.ro.
Ideea din spatele descoperirii i-a venit tinerei romance in vara anului trecut, intr-o discutie cu colegii de cercetare. In plus, observatia ei este si parte a tezei de doctorat pe care o va prezenta Universitatii din München si a fost facuta cu ajutorul telescopului XMM-Newton, cu raze X, al Agentiei Spatiale Europene, folosit intaia oara in 1999.
“Teoriile de pana acum preziceau ca acest rest se afla in diferite filamente, de densitate foarte redusa, si ca densitatea din univers este dispusa intr-un fel de panza de paianjen, nodurile acestei panze fiind clustere de galaxii, zone foarte populate, foarte dense, si conectate intre ele de filamente”, ne explica doctorandul roman.
Integral in Cotidianul.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”