Braileanca Aurora Simionescu, de 24 de ani, doctorand la Institutul Max-Planck din Germania, a facut parte dintr-o echipa de astrofizicieni de la institutul german si de la alte doua institute olandeze care a detectat pentru prima data un fragment din masa de “materie obisnuita” inca necunoscuta oamenilor.

Romanca explica pentru cotidianul.ro importanta descoperirii. Universul este compus, in proportie de 95%, din substante cu compozitie inca necunoscuta: materie intunecata (21%) si energie intunecata (75%). Restul, circa 4 - 5%, este format din asa-numita “materie obisnuita”, barionica (protoni, neutroni etc.), din care suntem facuti si noi. “Dar, daca numaram toate obiectele – de exemplu stele, galaxii s.a.m.d –, si adunam toate masele acestor obiecte, nu ajungem la aceste procente, ci la jumatate din ceea ce s-ar astepta.

Si atunci intrebarea este: unde e restul?”, explica Aurora Simionescu pentru cotidianul.ro.

Ideea din spatele descoperirii i-a venit tinerei romance in vara anului trecut, intr-o discutie cu colegii de cercetare. In plus, observatia ei este si parte a tezei de doctorat pe care o va prezenta Universitatii din München si a fost facuta cu ajutorul telescopului XMM-Newton, cu raze X, al Agentiei Spatiale Europene, folosit intaia oara in 1999.

“Teoriile de pana acum preziceau ca acest rest se afla in diferite filamente, de densitate foarte redusa, si ca densitatea din univers este dispusa intr-un fel de panza de paianjen, nodurile acestei panze fiind clustere de galaxii, zone foarte populate, foarte dense, si conectate intre ele de filamente”, ne explica doctorandul roman.

Integral in Cotidianul.