Romania a fost condamnata marti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru tratamente inumane si degradante aplicate de catre politisti unui om care a fost batut in mai multe randuri, cateodata pana la pierderea cunostintei, scrie AFP citat de Rador.

Faptele s-au intamplat in ianuarie 1996, atunci cand reclamantul, Florin Georgescu, in varsta pe atunci de 30 de ani, s-a aflat in arest preventiv pentru escrocherie si fals. Detinut prima data pentru trei luni, el afirma ca a fost batut in primele patru saptamani de detentie de politisti mascati, dar si de alti detinuti care, dupa spusele lui, actionau la ordinele anchetatorilor. Potrivit spuselor sale, Florin Georgescu a fost amenintat cu moartea, in timpul interogatoriilor care se derulau noaptea.

El povesteste ca a fost condus in birouri pentru a fi batut cu tije de metal pe spate si ca a fost insultat sau lovit in ficat de anchetatori timp de doua ore, pana la pierderea constiintei. Potrivit lui, acestia, i-au incura

jat in acelasi timp pe colegii lui de celula sa-l violeze, sa-i sparga dintii si sa-l oblige sa manance hrana pe care urinasera inainte.

Curtii Europene a Drepturilor Omului, care s-a bazat pe raportul medical intocmit la o luna de la aceste fapte, relele tratamente invocate au avut loc si acestea au fost "suficient de grave" pentru a constitui o violare a articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.