Biotehnologul Magdalena Sandric a realizat o analiza calitativa a produselor de panificatie

Exista si produse de panificatie care afecteaza negativ sanatatea. Un specialist de la Institutul de Bioresurse Alimentare ne spune care sunt hibele painii.

Adevarul: Ce se intelege prin paine cu defect?

- Magdalena Sandric: Acele produse ale caror caracteristici se abat de la conditiile normale sunt catalogate ca fiind „defecte".

Influenteaza aceste defecte sanatatea omului?

- Defectele painii influenteaza calitatea produsului, dar si sanatatea consumatorului. O paine care nu este bine coapta provoca probleme celor suferinzi de ulcer si gastrita.

Cum pot fi recunoscute defectele?

- Forma bombata sau aplatizata a painii, volumul insuficient, coaja de culoare palida, prea inchisa sau neuniforma sunt considerate defecte ale painii. Produsul cu basici arse sau crapaturi, cu un miez cleios, sfaramicios sau care prezinta goluri, cu gust fad, acru, prea sarat sau nesarat este, de asemenea, defect.

Care sunt cauzele acestor hibe?

- Defectele pot aparea ca urmare a folosirii de fainuri si de materii auxiliare necorespunzatoare calitativ, conducerii gresite a procesului tehnologic, depozitarii si manipularii necorespunzatoare a painii.

Integral in Adevarul