Adevarul: Cum descoperi painea care te imbolnaveste
Exista si produse de panificatie care afecteaza negativ sanatatea. Un specialist de la Institutul de Bioresurse Alimentare ne spune care sunt hibele painii.
Adevarul: Ce se intelege prin paine cu defect?
- Magdalena Sandric: Acele produse ale caror caracteristici se abat de la conditiile normale sunt catalogate ca fiind „defecte".
Influenteaza aceste defecte sanatatea omului?
- Defectele painii influenteaza calitatea produsului, dar si sanatatea consumatorului. O paine care nu este bine coapta provoca probleme celor suferinzi de ulcer si gastrita.
Cum pot fi recunoscute defectele?
- Forma bombata sau aplatizata a painii, volumul insuficient, coaja de culoare palida, prea inchisa sau neuniforma sunt considerate defecte ale painii. Produsul cu basici arse sau crapaturi, cu un miez cleios, sfaramicios sau care prezinta goluri, cu gust fad, acru, prea sarat sau nesarat este, de asemenea, defect.
Care sunt cauzele acestor hibe?
- Defectele pot aparea ca urmare a folosirii de fainuri si de materii auxiliare necorespunzatoare calitativ, conducerii gresite a procesului tehnologic, depozitarii si manipularii necorespunzatoare a painii.
Integral in Adevarul

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon