Finantele au reusit sa recupereze in ultimii 3 ani mai bine de 40% din datoriile in dolari sau ruble transferabile pe care 14 state le aveau inca din 1989.

Daca, la sfarsitul lui 2004, suma pe care Romania o avea de recuperat se ridica la peste 2,2 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut valoarea creantelor era de 1,288 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Ministerului Economiei si Finantelor. La aceste sume se adauga insa peste 1,1 miliarde de ruble transferabile ce nu au putut fi recuperate din 1989. Oficialii de la Bucuresti sustin ca au negocieri programate deja pentru recuperarea sumelor ramase.

In timp ce guvernul face eforturi sa gaseasca rezerve la buget pentru cheltuielile programate sau pentru a acoperi majorarea pensiilor, sunt slabe sanse ca unele din datorii sa fie achitate de state precum Congo, Somalia sau Sudan, tari incadrate in categoria celor „afectate de conflicte“ sau „post conflicte“. Cele mai mari datorii la are in prezent Irakul, suma ridicandu-se la peste 977 milioane de euro, insa Finantele sustin ca banii vor fi inapoiati intre 2009 si 2028. Guvernul incearca sa recupereze si datoria pe care o are Congo pana in 2011, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.

Integral in Evenimentul Zilei